FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

BiH: Udruge cestovnih prijevoznika RS prijete blokadama

Autor: rmav
SARAJEVO, 11. listopada 2010. (Hina) - Udruge cestovnih prijevoznika koje djeluju u Republici Srpskoj zaprijetile su potpunom blokadom prometa ako Ministarstvo transporta i komunikacija Bosne i Hercegovine ne suspendira provedbu pravilnika o dodjeli licenci za prijevoz tereta u međunarodnom prometu, no ministar Rudo Vidović u ponedjeljak je takve zahtjeve odbacio kao potpuno neutemeljene.

"Štrajk prijevoznika u RS politički je motiviran", izjavio je ministar Vidović na konferenciji za novinstvo održanoj u Sarajevu istaknuvši kako neke skupine prijevoznika osobne interese pokušavaju predstaviti kao javne.

Posebice neprihvatljivim Vidović je označio zahtjev prijevoznika iz RS da se postupak dodjele licenci za međunarodni prijevoz tereta prepusti entitetima, što je svojom izjavom podupro i predsjednik vlade RS Milorad Dodik.

"Izdavanje licenci nikada nije bilo u ovlasti entiteta", kazao je Vidović.

Prijevoznici iz RS tvrde kako država od njih traži uplatu i po devet tisuća eura za izdavanje licenci, no iz Ministarstva transporta BiH to je odlučno opovrgnuto.

Pomoćnik ministra transporta Igor Pejić izjavio je kako licenca koja vrijedi pet godina stoji tek pet konvertibilnih maraka (dva i pol eura), a da za troškove osposobljavanja vozača za sudjelovanje u međunarodnom prometu tereta vlasnici kamiona trebaju platiti manje od 500 KM (250 eura).

Prijevoznici iz RS od kraja prošlog tjedna otežavaju pristup carinskim terminalima uz granične prijelaze no nisu pokušavali blokirati prelazak granice.

Oni su pozvali i prijevoznike iz Federacije BiH da im se pridruže u prosvjedima, no veća potpora je u ponedjeljak izostala.

(Hina) xrm ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙