ZAGREB, 4. ožujka 2004. (Hina) - Udruga hrvatskih restoratera i opatijska tvrtka Abisal proglasili su danas u sklopu sajmova Enogastronomija i turizam 100 vodećih hrvatskih restorana u prošloj godini, među kojima se 11 nalazi prvi
put.
ZAGREB, 4. ožujka 2004. (Hina) - Udruga hrvatskih restoratera i
opatijska tvrtka Abisal proglasili su danas u sklopu sajmova
Enogastronomija i turizam 100 vodećih hrvatskih restorana u prošloj
godini, među kojima se 11 nalazi prvi put. #L#
Voditeljica projekta Karin Mimica-Ignatoski kazala je da je za prošlu
godinu ocijenjeno 2208 restorana iz cijele Hrvatske te da su za
ocjenjivanje kao i svake godine bila uzeta u obzir dva kriterija -
prvi je preporuka gostiju, a drugi izbor restorana od strane samih
restoratera. Dodala je i da je u ocjenjivanju restorana u 2003.
sudjelovao 9961 gost te da je uz ocjenjivanje među gostima i provedena
anketa o zadovoljstvu uslugama i ponudama restorana. Utvrđeno je da je
prosječna potrošnja gostiju u restoranima bila 2.600 kuna te da su
najviše cijenili uslugu i ambijent. Isto tako 50 posto ispitanika
gostiju se i žalilo na uslugu, pa je Mimica preporučila okupljenim
restoraterima na Zagrebačkom velesajmu da što više ulažu u kvalitetu
kadra i ljubaznost, a možda manje u sami objekt odnosno ambijent.
Među 100 vodećih hrvatskih restorana u protekloj godini koji su se
birali deveti puta za redom ponovo su se uvrstila 22 ugostiteljska
objekta uglavnom iz Istre s Kvarnera i iz Zagreba. Knjiga sa ponudom
recepata iz tih restorana koja prati svako godišnju dodjelu tih
priznanja bit će izdana za oko dva mjeseca, a, po prijedlogu koji se
mogao danas čuti- tiskat će se i prvi put na nekoliko stranih jezika.
Goste na današnjem proglašenju pozdravila je i pomoćnica ministra
mora, turizma, prometa i razvitka Gordana Borojević koja je kazala da
potencijali ugostiteljstva i gastronomije u hrvatskom turizmu još nisu
dovoljno iskorištene te da će u svemu tome najbolje proći oni koji su
se opredjelili za kvalitetu. Pozvala je predstavnike restorana na
suradnju sa Ministarstvom posebno u kreiranju proizvoda za što će
njeno ministarstvo kako je kazala ako se radi o kvaliteti pomoći i
znanjem i financijski.
Među sto vodećih hrvatskih restorana ponovo se našao primjerice
restoran Dvorca Bežanec, zatim Bevanda Lido iz Opatije, te zagrebački
restorani Vinodol, Okrugljak, Opera i drugi.
(Hina) xtam ydb
(Hina) xtam ydb