Isti ljepljivi sastojci što ih sadrže bobice ovog voća pomažu da se spriječi ulazak bakterija u zubne šupljine, izvijestili su znanstvenici u članku objavljenom u siječanjskom broju časopisa "Caries Research". Pretpostavljaju da tomu doprinosi prirodna kiselina sadržana u voću.
Također su došli do zaključka da brusnice pomažu u otklanjanju zubnog plaka. "Postoji velika mogućnost da u crvenim bobicama pronađemo sastojke koji bi u dogledno vrijeme omogućili sprečavanje nastanka zubnog karijesa", rekao je oralni biolog sa Sveučilišnog medicinskog centra Rochester u New Yorku Hyun Koo.
Krajnji cilj znanstvenika je iskoristiti ekstrakt brusnice. Najprije bi ga počeli dodavati u zubnu pastu ili u vodu za ispiranje usne šupljine, no tek im predstoji detaljnije istraživanje o učinkovitosti sastojaka ovoga voća na zube.
Koo je istodobno upozorio da konzumiranje industrijskih proizvoda od brusnica, dakle umaka ili marmelade od tog voća, kao i soka od brusnice, nije korisno za zube, iz jednostavnog razloga što se u njima nalaze velike količine šećera, što je za zube pogubno.