ZAGREB, 11. studenoga (Hina) - U Hrvatskoj je u prvih deset ovogodišnjih mjeseci prerađeno oko 32 tisuće vagona grožđa i proizvedeno između 17 i 18 tisuća vagona vina, od kojih je tržištu namijenjeno osam tisuća. Prema podacima
Udruženja proizvođača pića Hrvatske, po količini i kvaliteti ovogodišnja je berba bila ispodprosječna.
ZAGREB, 11. studenoga (Hina) - U Hrvatskoj je u prvih deset
ovogodišnjih mjeseci prerađeno oko 32 tisuće vagona grožđa i
proizvedeno između 17 i 18 tisuća vagona vina, od kojih je tržištu
namijenjeno osam tisuća. Prema podacima Udruženja proizvođača pića
Hrvatske, po količini i kvaliteti ovogodišnja je berba bila
ispodprosječna. #L#
Promatrano po regijama, najviše tržištu namijenjenog vina
proizvedeno je u Dalmaciji te Slavoniji i Baranji, po 2500 vagona.
Vinari Istre i Primorja proizveli su 1500 vagona vina, a isto
toliko proizvedeno je i u sjeverozapadnoj Hrvatskoj.
Kako ističu u Udruženju, sve je uočljiviji pomak u proizvodnji
kvalitetnih i vrhunskih vina, u čemu prednjače privatna
obiteljska gospodarstva s 500 vrsta buteljiranih vina i prometom
koji premašuje milijun butelja na godinu.
Inače, zalihe su vina u Hrvatskoj krajem listopada na razini 2500
vagona i bit će dostatne do pritjecanja novoga vina. Za sljedeću se
godinu planira promet od oko osam tiusća vagona, a hrvatska Vlada,
po mišljenju predstavnika Udruženja, ne bi trebala dopustiti značajniji
uvoz vina.
U Udruženju ocjenjuju da je ovo prijelomna godina, nakon koje više
neće biti nezakonitosti u proizvodnji i prometu grožđem i vinom, jer
od početka sljedeće godine, prema Zakonu o vinu, u prometu moraju
biti ubilježena, kontrolirana i označena sva vina.
(Hina) mk/dš sab
111014 MET nov 96
(Hina) mk/dš sab