FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europska komisija najavljuje borbu za priuštivo stanovanje

Autor: Ivan Šaravanja

STRASBOURG, 9. listopada 2024. (Hina) – Europska komisija (EK) u srijedu je najavila da će priuštivo stanovanje biti jedno od glavnih prioriteta njezinog novog mandata, a da to planira postići promjenom regulacija, investicijama i preusmjerivanjem sredstava. 

„Stanovanje će biti ključan prioritet nove Komisije”, rekao je povjerenik za europski način života Margaritas Schinas u Europskom parlamentu u Strasbourgu. U novom sastavu EK-a po prvi put sjedit će i povjerenik za stanovanje – taj resor će voditi danski socijaldemokrat Dan Jørgensen.

U posljednjih deset godina cijene nekretnina narasle su za 49 posto, a stanarine za 24 posto na razini cijele Unije, stoji na stranicama EK-a. U istom razdoblju su se cijene u sedam članica udvostručile. Kriza stanovanja već je u Europi prisutna nekoliko desetljeća, no pogoršana je inflatornim pritiscima nakon pandemije koronavirusa i ruske agresije na Ukrajinu. 

Schinas je u srijedu najavio da će Komisija po prvi put donijeti plan o priuštivom stanovanju koji će se baviti „strukturalnim pokretačima krize stanovanja”. Komisija će predložiti načine ubrzavanja izgradnje priuštivog stanovanja, pružanje tehničke pomoći gradovima i državama te će se usredotočiti na investicije i reforme postojećih planova. 

EK će s Europskom investicijskom bankom raditi na paneuropskoj investicijskoj platformi za priuštive stanove, naglasio je. 

Hrvatski zastupnik zelenih Gordan Bosanac uzrok rasta troškova stanovanja vidi u „čitavom nizu neadekvatnih poreznih politika”, „ulaganju u nekretninski biznis umjesto čuvanja novca u bankama” te platformama za iznajmljivanje koje su preslabo regulirane. Kao ključan razlog naveo je „premalo javnih stanova”.

Bosanac je najavio da će raditi na oslobađanju što više sredstava u idućem kohezijskom fondu izravno za ulaganje u javne stanove. Taj novac mora ići direktno gradovima, a ne preko vlada kao „djelitelje novca”. 

„Kad bismo recimo u Zagrebu imali 30 tisuća takvih stanova koji se iznajmljuju za 300 eura mjesečno, tada bi cijene stanovanja pale”, rekao je zastupnik zelenih za Hinu i naveo pozitivan primjer Beča koji ima ogroman fond javnih stanova, ali i zakone koji štite podstanare od izbacivanja 'preko noći' i podizanja stanarine.  

Kao jedan od prijedloga Bosanac je naveo i javno-privatna partnerstva u kojima primjerice grad daje zemljište, a investitor potom tamo gradi zgradu i dio stanova vraća gradu, a dio zadržava. On se protivi ideji subvencioniranja kredita jer se pokazalo da to pogoduje samo bankama. 

Zastupnica pučana Nikolina Brnjac, bivša ministrica turizma, kao jedan od uzročnika rasta cijena u Hrvatskoj vidi i turizam odnosno apartmane koji se „iznajmljuju za turiste, a ne za lokalnu zajednicu”. Stoga je u Hrvatskoj i pokrenuta inicijativa da se kroz zakon o turizmu donose planovi upravljanja razvojem destinacija, rekla je. 

I ona zagovara preusmjeravanje sredstava iz kohezijskih politika koja bi bila isključivo za „održivo priuštivo stanovanje”, kroz model koji mora biti „specifičan za svaku državu” jer svaka od njih ima drugačiju strukturu i probleme. Pozdravila je najavu predsjednice EK-a Ursule von der Leyen o omogućavanju državama članicama da udvostruče planirana ulaganja iz kohezijske politike u tom smjeru. 

Brnjac je naglasila da je potrebna i revizija državnih potpora kako bi se omogućilo što lakše daljnje ulaganje u energetski učinkovito priuštivo stanovanje. 

„Važno je da Europska unija preuzme aktivnu ulogu u rješavanju ove krize koja je stvarna i jako bitna za mlade ljude”, istaknula je Brnjac u izjavi za Hinu, dodavši da će bez mladih neodrživ postati i europski socijalni, pa i gospodarski model, a demografska slika kontinenta „nepovratno promijenjena”. 

Njezin stranački kolega Tomislav Sokol u raspravi je istaknuo da su najamnine previsoke, a da je kreditna sposobnost za kupnju nekretnine mnogima nedostižna. Stoga je pozvao Europsku uniju da izmjeni Direktivu o hipotekarnim kreditima te omogući jače korištenje europskih fondova radi osiguranja primjerenog stanovanja.

"Primjereno i priuštivo stanovanje, nažalost, danas je postalo luksuz, posebno za mlade koji žele osnovati obitelji i započeti samostalan život", rekao je EPP-ovac i dodao da u nekim državama članicam porast troškova stanovanja prelazi nevjerojatnih 200 posto. 

"Naše društvo ne može napredovati dok su građani suočeni s nesigurnošću kada je riječ o jednoj od osnovnih životnih potreba - onoj za stanovanje. Zato moramo raditi zajedno da bismo građanima omogućili da osiguraju priuštivo i primjereno mjesto koje mogu zvati svojim domom", zaključio je Sokol. 

astupnica socijalista i demokrata Romana Jerković u raspravi nakon Schinasovog izlaganja je rekla da milijuni europskih građana danas žive pod pritiskom visokih cijena nekretnina i najamnina, dok banke ostvaruju „enormne profite”. 

Naglasila je da se građani ne smiju suočavati sami s tim izazovom te da je apsurdno da mladi danas imaju drastično manje mogućnosti od svojih djedova i baka, očeva i majki. 

„To nije fer, zar ne?”, pitala je Jerković. 

Naglasila je da je stanovanje temeljno ljudsko pravo koje ne smije ovisiti o nečijoj zaradi, „tržišnim i špekulantskim kretanjima”. Ona smatra da politika mora preuzeti odgovornost za to pitanje, a da Europska unija mora kao temeljno ljudsko pravo uvrstiti priuštivo stanovanje u europsko zakonodavstvo. 

Nizozemski zastupnik socijalista i demokrata Mohammed Chahim na sastanku političke grupacije na ovu temu naglasio je da kriza stanovanja, osim što onemogućava stanovništvu, posebno mladima, da steknu krov nad glavom, ima i posljedice na tržište rada, jer u gradovima počinju nedostajati ljudi za ključna zanimanja poput medicinskih sestara, učitelja ili policajaca koji si više ne mogu priuštit nekretninu u tim sredinama.

(Hina) xis yakoz

An unhandled error has occurred. Reload 🗙