FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EK predlaže preko milijardu eura pomoći za štete od poplave u 5 država članica

Autor: Slavko Vukadin

BRUXELLES, 27. kolovoza 2024. (Hina) - Europska komisija je u utorak predložila financijsku potporu od preko milijardu eura iz Fonda solidarnost za saniranje posljedica prošlogodišnjih poplava u Austriji, Francuskoj, Grčkoj, Italiji i Sloveniji.

 Komisija je predložila nešto manje od 379 milijuna eura za talijansku regiju Emilia Romagna i još 67,8 milijuna za Toskanu. Za Sloveniju je predloženo 428,4 milijuna eura za otlkanjanje posljedica poplava iz kolovoza prošle godine. Austrija bi trebala dobiti 5,2 miljuna, Grčka 101,5 milijuna i Francuska 46,7 milijuna eura.

 Paket pomoći iz Fonda solidarnosti namijenjen je za hitne popravke infrastukture, zaštitu kulturne baštine i za čišćenje terena poharanog poplavama.

“Fond solidarnosti EU-a namjenski je instrument za potporu državama članicama u oporavku nakon razornih prirodnih katastrofa velikih razmjera i izraz je solidarnosti s pogođenima. Ova pomoć ne pokriva samo troškove za hitne popravke, nego pomaže članicama EU-a da se bolje pripreme za izazove koje donoese klimatske promjene”, rekla je je povjerenica za kohzeijsku politiku Elisa Ferreira.

 Prijedlog Komisije trebaju odobriti Vijeće EU-a i Europski parlament, nakon čega pomoć može biti odmah isplaćena u jednom obroku svakoj od pogođenih zemalja.

(Hina) xsv yps

An unhandled error has occurred. Reload 🗙