FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Draghijevo izvješće logično i dobro sagledava globalnu situaciju - Plenković

Autor: Maša Taušan

ZAGREB, 16. rujna 2024. (Hina) - Novo izvješće Marija Draghija o europskoj konkurentnosti logično je i dobro sagledava globalnu situaciju, rekao je u ponedjeljak premijer Andrej Plenković, dodajući da će rasprave na temelju tog dokumenta početi u listopadu.

Mario Draghi, bivši predsjednik Europske središnje banke i bivši talijanski premijer, u nedavno predstavljenom izvješću kazao je da će Europska unija trebati masovno investirati kako bi zaustavila sve veće zaostajanje za Sjedinjenim Državama i Kinom.

Investicije bi Unija trebala financirati zajedničkim zaduživanjem po uzoru na instrument EU sljedeće generacije koji je osmišljen za oporavak od pandemije, dodao je Draghi kojeg je Komisija prije godinu dana angažirala da pripremi izvješće o konkurentnosti..

"On se postavlja logično ... dobro gleda globalnu situaciju, SAD, Kinu, druge rastuće ekonomije i nastoji potaknuti europsko gospodarstvo, europske čelnike, u investiranje u jačanje konkurentnosti europskog gospodarstava", komentirao je Plenković to izvješće.

"Izvješće je ogromno, ima 350 stranica, i mislim da ga trenutno sve administracije proučavaju a prve rasprave o tome će uslijediti u listopadu", rekao je premijer novinarima.

Draghi je u izvješću istaknuo da Europa već dulje zaostaje za svojim konkurentima i ako se nešto brzo ne poduzme EU će izgubiti razlog svog postojanja. Naglasio je da Stari kontinent već dugo ignorira usporavanje svoga gospodarskog rasta.

Plenković je kazao i kako očekuje da će se nova Komisija Ursule von der Leyen oslanjati na preporuke iz ovoga izvješća.

"Draghi je dobio zadatak da napravi izvješće koje će biti podloga za političke rasprave u prvoj fazi institucionalnog ciklusa. Siguran sam da će ono biti dio novog radnog programa Europske komisije".

(Hina) xmaš ykga

An unhandled error has occurred. Reload 🗙