FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Arheolozi vrlo traženi u Italiji zahvaljujući fondovima EU-a

Autor: Branka Vojnović

RIM, 28. kolovoza 2024. (Hina/Reuters) - Arheolozi su vrlo traženi u Italiji zahvaljujući velikom građevinskom procvatu potaknutom fondovima EU-a za oporavak nakon covida, rekla je čelnica Nacionalne udruge arheologa (ANA) u srijedu.

Udruga se ranije žalila na kronično niske plaće i nesigurnost posla u sektoru od ključne važnosti s obzirom na bogatu talijansku arheološku povijest, o čemu svjedoči njezin rekordan broj mjesta na UNESCO-vu popisu svjetske baštine.

"Potražnja za arheolozima sada je veća od ponude, raste toliko da se klijenti ponekad žale da je teško pronaći profesionalce", rekla je predsjednica ANA-e Marcella Giorgio za Reuters.

“Mislim da nitko nije očekivao takav procvat, dijelom i zato što prije 10 godina nije bilo moguće predvidjeti dobivanje EU fondova za oporavak od covida”, dodala je. 

Italija je najveći primatelj postpandemijskog fonda EU-a vrijednog više od 800 milijardi eura, s udjelom vrijednim gotovo 200 milijardi eura.

Od 45,6 milijardi eura koliko je Italija potrošila do kraja 2023., 59 posto je otišlo u građevinski sektor, rekla je industrijska grupacija Federcostruzioni.

Arheolozi su često potrebni na gradilištima za takozvanu preventivnu arheologiju, što znači da moraju proučavati lokacije i pratiti radove u slučaju da se dođe do povijesnih otkrića.

(Hina) xbv ybcav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙