FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Borci za zaštitu okoliša tužili Europsku komisiju zbog pravila o emisijama za 2030.

Autor: Branka Vojnović

BRUXELLES, 27. kolovoza 2024. (Hina/Reuters) - Borci za zaštitu okoliša tužili su Europsku komisiju zbog njezinih pravila o emisijama za 2030., tražeći presudu od drugog najvišeg suda u Europi koja bi prisilila blok da ojača svoju klimatsku politiku, rekli su u utorak.

U slučaju pred Sudom pravde Općeg suda Europske unije, neprofitne skupine Climate Action Network i Global Legal Action Network (GLAN) tvrde da su nacionalna ograničenja emisija stakleničkih plinova za sektore kao što su promet i poljoprivreda nezakonita.

Borci za okoliš rekli su da pragovi neće uspjeti dovoljno brzo smanjiti emisije stakleničkih plinova u Europi kako bi se ispunio cilj Pariškog sporazuma da se globalno zagrijavanje ograniči na 1,5 stupanj Celzijev u odnosu na predindustrijske razine.

"Iznijeli smo kako ciljevi EU-a do 2030. nisu izvedeni iz najboljih dostupnih klimatskih znanosti", rekao je Gerry Liston, odvjetnik iz GLAN-a.

Glasnogovornik Europske komisije odbio je komentirati pravni postupak koji je u tijeku.

U pisanoj obrani predanoj sudu u srpnju, u koju je Reuters imao uvid, Komisija je zatražila od suda da odbaci tužbe kao nedopuštene.

Nacionalna ograničenja emisija, koja zahtijevaju od država članica EU-a da smanje svoje emisije u tim sektorima između 10 posto i 50 posto u odnosu na razine iz 2005., osmišljena su kako bi pridonijela općem cilju EU-a da se neto emisije smanje za 55 posto do 2030., u odnosu na razine iz 1990. 

Znanstvenici kažu da bi se svjetske emisije trebale otprilike prepoloviti do 2030. kako bi se zagrijavanje ograničilo na 1,5 stupanj Celzijev. Borci za zaštitu okoliša tvrde da bi bogati veliki zagađivači poput EU-a trebali djelovati brže od toga.

Sektori obuhvaćeni nacionalnim ograničenjima imaju slabije ciljeve od segmenata kao što su proizvodnja električne energije i industrija, od kojih politike EU-a zahtijevaju smanjenje emisija za više od 60 posto do 2030., u odnosu na razine iz 2005. godine.

Sud je predmetu dao status prioriteta, navodi se u pismu suda odvjetnicima tužitelja u koje je Reuters imao uvid. To bi moglo značiti da će se slučaj saslušati 2025. Slučaj je prvobitno pokrenut u veljači, ali tada nije objavljen.

Sud nije odmah odgovorio na zahtjev za komentar o tome zašto je ovom predmetu dao prednost nad ostalima.

 

(Hina) xbv yps

An unhandled error has occurred. Reload 🗙