FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sljedeći tjedan u Europskoj uniji

Autor: Slavko Vukadin

BRUXELLES, 3. prosinca 2023. (Hina) - Sljedeći tjedan u Bruxellesu se održava nekoliko ministarskih sastanaka, u Pekingu se održava samit EU-Kina, a Europski parlament radi u odborima u Bruxellesu.

 Sljedeći tjedan sastaje se Vijeće za pravosuđe i unutarnje poslove. U ponedjeljak su na redu ministri pravosuđa, a u utorak ministri unutarnjih poslova.

Iako većina država članica podržava ulazak Bugarske i Rumunjske u šengensko područje, ta točka neće biti na dnevnom redu u utorak na sastanku ministara unutarnjih poslova. Za takvu odluku je potreban konsenzus, a njega nema zbog protivljenja Austrije i Nizozemske.

Europska komisija ocjenjuje da su Bugarska i Rumunjska spremne za ulazak u šengen još od 2011. ali sve od tada nije postignut konsenzus među državama članicama. Zadnje razočaranje za njih bilo je prije godinu dana, kada je Hrvatska dobila zeleno svjetlo i postao dio prostora bez kontrola na unutarnjim granicama, a te dvije su ponovno bile blokirane.

U ponedjeljak se sastaju ministri prometa država članica. Oni će pokušati dogovoriti zajedničko stajalište o reformi zakonodavstva EU-a o vozačkim dozvolama te izmjenama direktive u cilju lakše prekogranične razmjene informacija o prometnim prekršajima protiv sigurnosti prometa na cestama.

O tome će se voditi rasprava i Europskom parlamentu. Odbor za promet i turizam glasat će o svojem stajalištu o novim pravilima o vozačkim dozvolama. Nakon što Vijeće i Parlament dogovore svoje pozicije, počet će pregovori dviju zakonodavnih istitucija o konačnom tekstu novih zakona.

Tijekom radnog ručka ministri će imati neformalnu raspravu o financiranju prometne infrastrukture u EU-u.

U četvrtak se u okviru Vijeća za konkurentnost sastaju ministri zaduženi za industriju. Očekuje se da će oni dogovoriti zajedničko stajalište o industriji s nultom neto stopom emisija.

Za digitalnu i zelenu tranziciju od iznimne je važnosti razviti industrijske kapacitete u ključnim tehnologijama kao što su solarna energija, vjetroturbine, baterije, dizalice topline ili vodik iz obnovljivih izvora.

U četvrtak se sastaju i ministri financija 20 država članica europodručja, a u petak im se pridružuju njihove kolege iz ostalih sedam članica na sastanku Vijeća za ekonomiju i financije.

Ministri financija trebali bi, između ostaloga glasati o novom predsjedniku Europske investicijske banke (EIB). Kako sada stvari stoje najviše izgleda za preuzimanje te važne funkcije ima Nadia Calvino, potpredsjednica španjolske vlade. Ona je posljednjih tjedana postala glavni favorit ispred izvršne potpredsjednice Komisije, Dankinje Margrethe Vestager.

U četvrtak i petak u Pekingu se održava 24. sastanak na vrhu EU-Kina, prvi takav fizički sastanak od 2019. godine.

Europsku uniju će predstavljati predsjednik Europskog vijeća Charles Michel, predsjednica Komisije Ursula von der Leyen i visoki predstavnik za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell, koji će na odvojenim sastancima razgovarati s kineskim predsjednikom  Xijem Jinpingom i premijerom Lijem Qiangom.

Središnje teme samita su odnosi između dviju strana te međunarodna pitanja poput ruske agresije na Ukrajinu i rata na Bliskom istoku.

(Hina) xsv yrt

An unhandled error has occurred. Reload 🗙