FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sljedeći tjedan u Europskoj uniji

Autor: Slavko Vukadin

BRUXELLES, 5. studenoga 2023. (Hina)  - Središnji događaj sljedećeg tjedna u Europskoj uniji je objava izvješća o napretku zemalja aspirantica za članstvo, koje će biti podloga za raspravu šefova država ili vlada na samitu sredinom prosinca kada se očekuju važne odluke o proširenju.

Europska komisija će u srijedu, 8. studenoga objaviti paket o proširenju, koji uključuje izvješća o napretku zemalja kandidata i novi plan za gospodarski rast zapadnog Balkana.

Komisija će objaviti izvješća o napretku na putu prema članstvu u EU-u za ukupno deset zemalja, šest zemalja zapadnog Balkana (Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Kosovo, Sjevernu Makedoniju, Crnu Goru i Albaniju), zatim za Tursku te Ukrajinu, Moldaviju i Gruziju.

Ta izvješća bit će podloga za raspravu na sastanku na vrhu država članica EU-a sredinom prosinca. Očekuje se da će Komisija dati uvjetne preporuke za otvaranje pregovora s Ukrajinom i Moldavijom, a vrlo je neizvjesno hoće li takvu preporuku dobiti i Bosna i Hercegovina.

U svakom slučaju te preporuke sadržavat će puno “ako” i “ali”, to jest uvjeta i ograda za dobivanje zelenog svjetla za otvaranje pregovora. Iako su preporuke Komisije važne i imaju težinu, za konačnu odluku potrebna je jednoglasna potpora šefova država ili vlada država članica EU-a.  

Hrvatska zajedno s većom skupinom zemalja snažno se zauzima za otvaranje pregovora s Bosnom i Hercegovinom, ali problem bi mogao biti to što zbog unutarnjih nesuglasica ta zemlja nije ispunila obećanja i obveze koje je preuzela. Za pozitivnu preporuku Komisije čini se da veće izglede imaju Ukrajina i Moldavija od BiH.

Politika proširenja EU-a dugo je bila gurnuta u stranu, a to se promijenilo nakon ruskog napada na Ukrajinu. Danas veću ulogu u politici proširenja imaju geopolitički razlozi od ispunjavanja kriterija za članstvo.

Zemlje kandidatkinje moraju se pripremiti za članstvo, ali i EU-u su potrebne reforme da bi uopće mogao primiti nove članice. U prvom redu to se odnosi na proračun jer bi većina članica koje su danas neto korisnice postale neto uplatiteljice nakon ulaska velike i siromašne zemlje poput Ukrajine. Tu je također u pitanju i način odlučivanja jer se većina najvažnijih odluka donosi konsenzusom, koji se teško postiže i s današnjih 27 članica, a kamoli s 35 ili 36.

Stoga će sljedećih mjeseci u EU-u jedna od glavnih tema biti reforme koje bi omogućile primanje novih članica.

U srijedu i četvrtak u Bruxellesu se održava mini-plenarna sjednica Europskog parlamenta.

Zastupnici će, između ostaloga, raspravljati i glasati o svojoj poziciji o prijedlogu novog standarda za smanjenje emisija i onečišćenja Euro7.

Glasat će i o rezoluciji o učinkovitosti sankcija protiv Rusije i sprječavanju zaobilaženja tih sankcija.

U četvrtak je predviđeno konačno glasanje o zakonu o  podacima, koji ima za cilj poticati inovacije uklanjenjem prepreka koje potrošačima i poduzećima ometaju pristup podacima.

U četvrtak se sastaju ministri financija u formatu Vijeća za ekonomiju i fiancije (Ecofin), a u petak se sastaju isti ministri u formatu Vijeća za proračun.

(Hina) xsv yps

An unhandled error has occurred. Reload 🗙