FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sljedeći tjedan u Europskoj uniji

Autor: Slavko Vukadin

BRUXELLES, 22. listopada 2023. (Hina) - Sljedeći tjedan u Bruxellesu se održava jesenski sastanak na vrhu čelnika država članica Europske unije, Komisija organizira forum na kojem će se raspravljati o održivim investicijama u okviru svoje strategije “Global Gateway”.

U četvrtak i petak se održava jesenski samit čelnika EU-a, koji je tradicionalno posvećen gospodarskim temama, ali ovaj put će dominirati ruski rat u Ukrajini i sukoba između Hamasa i Izraela.

Šefovi država ili vlada razgovarat će o daljnjoj potpori Ukrajini tijekom predstojeće zime. Na sastanku bi trebao biti i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij. Bit će riječi i o tome kako koristiti zamrznutu rusku imovinu za obnovu Ukrajine i otvoriti Crno more za transport ukrajinskog žita.

Čelnici će također razgovarati o sukobu između palestinske islamističke organizacije Hamas i Izraela. Hamas je 7. listopada izveo dosad najveći napad na Izrael, koji je odgovorio napadima na pojas Gaze. Prošli tjedan održan je video-sastanak na kojem su čelnici EU-a podržali pravo Izraela na samoobranu uz puno poštovanje međunarodnog prava.

Na dnevnom redu je i Gorski Karabah, armenska enklava, koju je nedavno zauzeo Azerbajdžan te stanje na sjeveru Kosova i dijalog između Beograda i Prištine.

Čelnici će također razgovarati o reviziji sedmogodišnjeg proračuna EU-a, o konkurentnosti europskog gospodarstva i migracijama.

Na kraju će se održati i euro-samit u inkluzivnom formatu, na kojem će sudjelovati čelnici svih država članica a ne smo oni koji dijele zajedničku valutu.

U srijedu i četvrtak predsjednica Europske komisije organizira Global Gateway Forum,  na kojem će se okupiti preko 40 visokih vladinih predstavnika iz EU-a i partnerskih zemalja te predstavnici financijskih institucija Europske investicijske banke (EIB), Europske banke za obnovu razvoj (EBRD), privatnog sektora, civilnog društva i međunarodnih organizacija.

Cilj foruma koji se održava pod nazivom “Zajedno jači kroz održivo ulaganje”, jest pokazati napredak u provedbi strategije Global Gateway.

Ta strategija je svojevrsni europski odgovor na kinesku inicijativu “Pojas i put”.

Tom strategijom EU nudi transparentne i kvalitetne investicije za povezivanje u digitalnom, energetskom i prometnom sektoru te jačanje zdravstvenih, obrazovnih i istraživačkih sustava širom svijeta.

U Luxembourgu se sljedeći tjedan održavaju tri ministarska sastanka. U ponedjeljak je sastanak Vijeća za vanjske poslove, u utorak Vijeća za opće poslove. Ministri poljoprivrede i ribarstva imaju dvodnevni sastanak, u ponedjeljak i utorak.

 Europski parlament sljeldeći tjedan radi u odborima u Bruxellesu.

(Hina) xsv yps

An unhandled error has occurred. Reload 🗙