FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sljedeći tjedan u Europskoj uniji

Autor: Slavko Vukadin

BRUXELLES, 29. listopada 2023. (Hina) - Sljedeći tjedan predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen obići će zemlje zapadnog Balkana uoči objavljivanja izvješća o napretku zemalja kandidata, španjolsko predsjedništvo organizira neformalni sastanak ministara turizma u Palma de Mallorci.

 Četvorodnevnu turneju po zapadnom Balkanu predsjednica Komisije započinje danas posjetom Sjevernoj Makedoniji, gdje će se sastati s predsjednikom Stevom Pendarovskim, a u ponedjeljak ujutro s premijerom Dimtrom Kovačevskim. Potom odlazi u Prištinu gdje će razgovorati s predsjednicom Kosova Vjosom Osmani i premijerom Albinom Kurtijem. U utorak ujutro je u Podgorici gdje se sastaje s crnogorkim premijerom Dritanom Abazovićem i predsjednikom Jakovom Milatovićem. U utorak popodne je u Beogradu gdje će razgovarati sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić. Turneju završava u srijedu posjetom Sarajevu i sastankom s članovima predsjedništva BiH i predsjednicom Vijeća ministara Borjanom Krišto.

 Posjet Albaniji ovaj put nije predviđen s obzirom na to da je tamo bila prije dva tjedna.

 Komisija je najavila da će na tim sastancima Ursula von der Leyen razgovarati o bilateralnoj suradnji s tim zemljama i njihovim čelnicima predstaviti pojedinosti plana EU-a za gospodarski rast zapadnog Balkana.

 Sredinom ovoga mjeseca na sastanku Berlinskog procesa u Tirani, von der Leyen je najavila da će EU namijeniti 6 milijardi eura za reforme i investicije u zemljama zapadnog Balkana. Od toga su dvije milijarde bespovratnih sredstava i četiri milijarde povoljnih zajmova.

 Njezin posjet zemljama zapadnog Balkana dolazi nekoliko dana uoči izvješća o napretku zemalja kandidata, koja će Komisija objaviti 8. studenoga.

 U ponedjeljak i utorak u Palma de Mallorci, španjolsko predsjedništvo organizira neformalni sastanak ministara turizma država članica. Glavna tema je socijalna održivost turizma u Europskoj uniji.

S obzirom da je sljedeći tjedan blagdan Svih svetih, koji je u Belgiji državni praznik, u Bruxellesu je uobičajeno zatišje, bez predviđenih sastanaka u europskim institucijama.

(Hina) xsv yps

An unhandled error has occurred. Reload 🗙