FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Širin Ebadi pozvala demokratski svijet da ne posluje s njezinim Iranom

Autor: Ivan Šaravanja

STRASBOURG, 15. ožujka 2023. (Hina) – Širin Ebadi, iranska pravnica nagrađena Nobelovom nagradom za mir, u srijedu je u Europskom parlamentu pozvala demokratski svijet da ne posluje s režimom u Teheranu.

Ebadi je kritičarka iranskog teokratskog režima u egzilu, pravnica koja je zastupala niz iranskih disidenata, za što je 2003. nagrađena Nobelovom nagradom za mir. U srijedu je govorila na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu povodom Međunarodnog dana žena koji se obilježio prošli tjedan. 

Ebadi je velika zagovornica prosvjeda koji od rujna 2022. traju u Iranu, nakon smrti Mahse Amini u pritvoru moralne policije u Teheranu.

Nobelovka smatra kako je taj „revolucionaran proces” nepovratan, „poput vlaka koji se neće zaustaviti dok ne stigne do svog konačnog odredišta”. 

Ebadi je u EP-u rekla kako je na prosvjedima uhićeno najmanje 20 tisuća prosvjednika te kako je objava vlasti da je pustila dio prosvjednika obmana jer je potom uhićen jednak broj ljudi. 

Naglasila je kako je sloboda izražavanja u Iranu s ovim režimom nemoguća "te iranski narod stoga traži njegov odlazak”. 

„Ne želimo teokraciju u Iranu, ona ne donosi ni slobodu ni blagostanje”, poručila je u sjedištu EP-a, na sjednici na kojoj su sudjelovali i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen i predsjednik Europskog vijeća Charles Michel. 

Europskim zemljama poručila je da „mogu biti sigurne” da bi se uspostavljanjem demokracije u smanjio broj izbjeglica. Emigracija u Iranu ogroman je problem, ljudi teško nalaze posao, a oni koji ga nađu i dalje žive u siromaštvu, istaknula je. 

Ebadi je pozvala demokratske države diljem svijeta da ne budu ravnodušne prema događajima u Iranu, da ne ignoriraju što govori iranski narod te da ne potpisuju trgovinske sporazume s režimom u Teheranu dok se situacija ne popravi. 

Izrazila je protivljenje i iranskom nuklearnom programu. 

„Nuklearna bomba ne bi riješila iranski problem, samo ga demokracija može riješiti”, kazala je.

Za nuklearni sporazum između svjetskih sila i Irana iz 2015., kojim je Teheran odustao od nuklearnog programa u zamjenu za ukidanje sankcija, Ebadi je rekla kako je „doveo sredstva” u Iran, no da se on izgubio u velikim pronevjerama i korupciji iranskog režima ili u pomoći libanonskom Hezbollahu i drugim paravojnim skupinama u regiji. 

Dok se Iran ne pridruži konvencijama protiv pronevjera i korupcije, sredstva koja stižu u zemlju „neće ići za dobrobit ljudi”. 

Nobelovka je kazala kako iranske vlasti za sve ekonomske probleme okrivljavaju sankcije, što nije istina jer je siromaštvo nastalo zbog korupcije i krivih politika. 

„Sankcije su djelotvorne”, naglasila je Ebadi. 

(Hina) xis ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙