FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sljedeći tjedan u Europskoj uniji

Autor: Slavko Vukadin

BRUXELLES, 19. veljače 2023. (Hina) -  Ministri vanjskih poslova država članica EU-a sastaju se u ponedjeljak u Bruxellesu, gdje će razgovarati o mogućnosti zajedničke nabave streljiva za Ukrajinu.

 Zajednička nabava streljiva za Ukrajinu bit će najvažnija tema redovitog mjesečnog sastanka ministara vanjskih poslova. Na sastanku će biti i ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba.

 Zajednička nabava streljiva, koje Ukrajini očajnički treba, provodila bi se po modelu sličnom nabavi cjepiva protiv covida 19.

Smatra se da bi zajednička nabava bila učinkovitija od pojedinačnih narudžbi država članica. Osim toga, veće narudžbe pomogle bi industriji da ulaže u dodatne kapacitete.

 “Vrijeme je da se ubrza i poveća proizvodnja standardiziranih proizvoda koje Ukrajina očajnički treba", rekla je u subotu predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen na sigurnosnoj konferenciji u Muenchenu.

 Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg prošli je tjedan rekao da Ukrajina troši višestruko više streljiva nego što saveznici mogu proizvesti, što iscrpljuje zalihe.

 Vrijeme čekanja na streljivo velikog kalibra povećalo se s 12 na 28 mjeseci, što znači da bi do  isporuka za danas zaprimljene narudžbe moglo doći tek za dvije i pol godine ili kasnije.

 Ministri će također razgovarati i o 10. paketu sankcija protiv Rusije. Očekuje se da će taj paket biti dogovoren prije prve obljetnice ruskog napada na Ukrajinu, 24 . veljače.

 U utorak se sastaje Vijeće za opće poslove, koje čine ministri vanjskih ili europskih poslova. Ministri će započeti rad na pripremama za proljetni samit čelnika EU-a, 23. i 24. ožujka, na kojem će jedna od glavnih tema biti konkurentnost europskog gospodarstva.

 Konkurentnost gospodarstva bit će i glavna tema tjednog sastanka Europske komisije.

 

(Hina) xsv yps

An unhandled error has occurred. Reload 🗙