FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sljedeći tjedan u Europskoj uniji

Autor: Slavko Vukadin

BRUXELLES, 29. siječnja 2023. (Hina) - Sljedeći tjedan održava se samit EU-Ukrajina, a u Bruxellesu će se održati i mini-plenarna sjednica Europskog parlamenta.

U petak, 3. veljače predviđen je sastanak na vrhu EU-a i Ukrajine, a u službenim najavama ne spominje se gdje će biti mjesto održavanja.

Europsku uniju će predstavljati čelnici njezinih institucija, predsjednik Europskog vijeća Charles Michel i predsjednica Komisije Ursula von der Leyen, a Ukrajinu njezini predsjednik Volodomir Zelenskij.

“EU bezuvjetno stoji na strani Ukrajine, bez ikakvih ‘ali' i ‘ako’. Ukrajina se bori za naše zajedničke vrijednosti, za poštovanje međunarodnog prava i za demokratska načela i stoga mora pobijediti u ovome ratu”, izjavila je von der Leyen uoči samita.

Komisija je sredinom ovoga mjeseca najavila da će se više članova Komisije na čelu s predsjednicom Ursulom von der Leyen sastati s ukrajinskim vrhom. Pojedinosti toga sastanka nisu objavljene.

Samit EU-Ukrajina bit će jedna od tema mini-plenarne sjednice Europskog parlamenta koja se održava u srijedu i četvrtak u Bruxellesu.

Zastupnici će o tome raspravljati u četvrtak ujutro te glasati o rezoluciji u kojoj će pozvati EU da nastavi s potporom Ukrajini i zauzeti se za uspostavu posebnog suda za suđenje ruskih zločina te za slanje modernog naoružanja i suvremenog sustava za protuzračnu obranu.

Zastupnici će također razgovarati o azilu i migracijama, što će biti jedna od dvije teme na izvanrednom samitu čelnika EU-a 9. i 10. veljače u Bruxellesu.

Rasprava će se voditi o dosad postignutom napretku u donošenju zakona koji su dio pakta o azilu i migracijama te o nedavno predloženoj strategiji za povratak migranata koji nemaju pravo na međunarodnu zaštitu.

Europska komisija će na svom tjednom sastanku u srijedu dati svoj doprinos izvanrednom samitu čija je druga tema  konkurentnost europskog gospodarstva i europski odgovor na američki program masovnog subvencioniranja čistih tehnologija.

Američki zakon o smanjenju inflacije (IRA) predviđa program u iznosu od 369 milijardi dolara subvencija i poreznih olakšica proizvođačima u sektoru visoke i zelene tehnologije pod uvjetom da proizvode na američkom tlu. Zbog toga u EU vlada zabrinutost od bijega investicija u SAD.

U ponedjeljak se u Bruxellesu sastaju ministri poljoprivrede i ribarstva država članica EU-a na svom redovitom sastanku.

(Hina) xsv ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙