FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sljedeći tjedan u Europskoj uniji

Autor: Slavko Vukadin

BRUXELLES, 12. veljače 2023. (Hina) -  Europska komisija će sljedeći tjedan objaviti zimske ekonomske prognoze, u Strasbourgu se održava plenarna sjednica Europskog parlamenta, a u Bruxellesu se sastaju ministri financija.

 Komisija će u ponedjeljak objaviti zimske ekonomske prognoze za države članice, europodručje i EU u cjelini. Za razliku od proljetnih i jesenskih prognoza, koje su sveobuhvatne i sadrže čitav niz ekonomskih pokazatelja, u zimskim i ljetnim prognozama, Komisija objavljuje samo podatke o kretanju BDP-a i inflaciji.

 Prema jesenskim ekonomskim prognozama, objavljenim 11. studenoga 2022. hrvatski BDP rastao je prošle godine 6 posto. Komisija je prognozirala da će zbog visoke inflacije, pada realnih plaća, pada poslovnog i potrošačkog povjerenja doći do tehničke recesije u Hrvatskoj u zadnjem tromjesječju prošle i prvom tromjesječju ove godine. Komisija je u jesenskim prognozama procjenjivala da će hrvatski BDP ove godine rasti 1 posto, a sljedeće 1,7 posto.

 Hrvatska vlada u svojim projekcijama ove godine očekuje rast BDP od 0,7 posto te usporavanje inflacije s prošlogodišnjih projiciranih 10,4 posto, na 5,7 posto.

 Sljedeći tjedan u Strasbourgu se od ponedjeljka do četvrtka održava plenarna sjednica Europskog parlamenta.

 Zastupnici će u utorak glasati o zakonu koji predviđa prestanak prodaje novih vozila s motorom na unutarnje sagorijevanje od 2035. godine. Prema tom zakonu, emisija ugljikova dioksida treba se smanjiti za 55 posto do  2030. godine iz novih automobila, a za 50 posto za kamionete u odnosu na razinu iz 2021. godine. Od 2035. treba postići nultu emisiju i za nove automobile i za kamionete.

 Dogovor o tome između Vijeća i Parlamenta postignut je krajem listopada prošle godine, a sada će ga zastupnici i formalno potvrditi.

 Zastupnici će u ponedjeljak raspravljati, a u utorak glasati o dogovoru koji je postignut s Vijećem, o uključivanju mjera plana REPowerEU u nacionalne planove oporavka kako bi se poduprla neovisnost o ruskim fosilnim gorivima i ubrzala zelena tranzicija. Prema tom dogovoru, države članice trebat će u svoje planove za oporavak i otpornost uključiti mjere za uštedu energije, proizvodnju čiste energije i diversifikaciju opskrbe energijom, kako je predviđeno planom EU-a REPowerEU.

 U srijedu će zastupnici raspravljati o ruskoj invaziji na Ukrajinu pokrenutoj prije skoro godinu dana, a u četvrtak će glasati o rezoluciji u kojoj će istaknuti što sve EU treba poduzeti da bi pomogao Ukrajini.

 U srijedu popodne, zastupnicima će se obratiti predsjednica Europske središnje banke Christine Lagarde, koja će govoriti o naporima ESB-a na smanjenju visoke stope inflacije.

 U utorak će zastupnici raspravljati, a u srijedu glasati o rezoluciji u kojoj će pozvati EU da ratificira Istanbulsku konvenciju o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama.  Istanbulska konvencija još nije ratificirana u EU zbog odbijanja nekoliko država članica.

 U utorak je predviđena rasprava, u kojoj će sudjelovati predstavnici Komisije i Vijeća, o uspostavi neovisnog Etičkog tijela s ciljem jačanja transparentnosti i integriteta u svim institucijama EU.  Razne institucije EU-a imaju svoje kodeksa ponašanja, koje se smatra neučinkovitima. Potreba za takvim tijelom naročito je postala vidljiva nakon afere Katargate, u kojoj su pojedini članovi Parlamenta primali mito od katarskih vlasti kako bi zauzvrat bili blaži prema toj zemlji.

 U utorak će se zastupnicima obratiti latvijski predsjednik Egils Levits.

 U ponedjeljak popodne u Bruxellesu se sastaju ministri financija 20 članica europodručja. Oni će raspravljati o najnovijim kretanjima na energetskim tržištima, zatim o kretanjima na tržištima rada u europodručju tijekom posljednjih godina te razmijeniti mišljenja o o makroekonomskim i financijskim kretanjima i izgledima, uzimajući u obzir zimsku prognozu Komisije. Ministri će raspravljati i o izazovima za politike u trenutačnom kontekstu visoke inflacije i dugoročnih promjena povezanih s demografijom te zelenom i digitalnom tranzicijom.

U utorak se sastaju ministri financija svih 27 država članica, koji će razgovarati  o gospodarskim i financijskim posljedicama ruskog agresivnog rata protiv Ukrajine. Usredotočit će se na provedbu i učinak sankcija donesenih zbog ruske agresije na Ukrajinu. Na dnevnom redu je i rasprava o reviziji sustava gospodarskog upravljanja u EU-u.

 

(Hina) xsv yps

An unhandled error has occurred. Reload 🗙