FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sljedeći tjedan u Europskoj uniji

Autor: Slavko Vukadin

BRUXELLES, 15. siječnja 2023. (Hina) -  Sljedeći tjedan u Strasbourgu se održava prva ovogodišnja plenarna sjednica Europskog parlamenta, a u Bruxellesu se održava sastanak euroskupine na kojem prvi put sudjeluje Hrvatska, te sastanak Vijeća za ekonomske i financijske poslove.

U ponedjeljak popodne sastaje se euroskupina, to jest ministri financija 20 članica europodručja, na kojem će prvi put sudjelovati i Hrvatska kao punopravna članica. Predviđeno je prigodno obilježavanje ulaska Hrvatske u europodručje, a ministar Marko Primorac izvjestit će kolege o trenutnom stanju uvođenja eura u Hrvatskoj.

Na sastanku euroskupine razgovarat će se i o napretku projekta digitalnog eura. U pogledu koordinacije fiskalnih politika država članica europodručja, Francuska i Nizozemska će predstaviti svoje modele mjera potpore kućanstvima i poduzećima za ublažavanje cijena energije. Ministri će se dotaknuti trenutne gospodarske situacije, a MMF će predstaviti svoj pregled politika europodručja.

U utorak se sastaje Vijeće za ekonomske i financijske poslove, odnosno ministri financija svih 27 država članica.

Ministri će, između ostaloga, razgovarati i o prijedlozima Europske komisije o novim pravilima za državne potpore, što bi trebao biti dio europskog odgovora na američki program izdašnih subvencija i poreznih olakšica u području zelene tehnologije.

Američki Akt o smanjenju inflacije (IRA) predviđa paket od 369 milijardi dolara subvencija i poreznih olakšica za proizvode poput električnih vozila pod uvjetom da se proizvode na američkom tlu. U Europskoj uniji se stoga plaše mogućeg bijega investicija i seljenja proizvodnje iz Europe u Sjedinjene Države.

Izvršna potpredsjednica Europske komisije Margrethe Vestager prošli je tjedan uputila pismo ministrima financija u kojima je iznijela prijedloge novog okvira za državne potpore, koji bi omogućio  državama članicama da lakše subvencioniraju tehnologije obnovljive energije i osiguraju porezne olakšice za tvrtke u strateškim sektorima za koje postoji opasnost da svoja ulaganja preusmjere u treće zemlje izvan Europe. S tim pismom Komisija je pokrenula proces konzultacija s državama članicama o novom okviru za državne potpore, a njihove odgovore očekuje do 25. siječnja. Nakon toga, do kraja ovoga mjeseca Komisija bi trebala objaviti konkretne zakonodavne prijedloge o tome pitanju.

U ponedjeljak popodne u Strasbourgu počinje prva ovogodišnja plenarna sjednica Europskog parlamenta. Korupcijska afera Qatargate ponovno bi mogla biti u središtu pozornosti. Afera je izbila nakon što je otkriveno da su pojedini članovi Europskog parlamenta primali mito od Katara u zamjenu za ublažavanje kritika i uljepšavanja stanja u toj zemlji.

U srijedu će zastupnici birati novog potpredsjednika Parlamenta nakon što je zbog te afere uhićena bivša potpredsjednica, Grkinja Eva Kaili.

U utorak će švedski premijer Ulf Kristersson predstaviti prioritete švedskog predsjedanja Vijećem EU-a.

U srijedu će predsjednica Komisije Ursula von der Leyen i predsjednik Europskog vijeća Charles Michel razgovarati sa zastupnicima o rezultatima samita održanog 15. prosinca te o aktualnoj situaciji.

Zastupnici pripremaju rezoluciju u kojoj će zatražiti uspostavu suda na kojem bi se sudilo ruskim čelnicima za agresiju na Ukrajinu. Rasprava je predviđena u utorak, a glasanje u četvrtak.

 

(Hina) xsv yrt

An unhandled error has occurred. Reload 🗙