FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

McAllister: nakon kandidacijskog statusa vlasti BiH trebaju ubrzati reforme

Autor: Zoran Krešić

MOSTAR, 16. prosinca 2022. (Hina) - Predsjednik Vanjskopolitičkog odbora Europskog parlamenta (AFET) David McAllister pozvao je u petak buduće vlasti u Bosni i Hercegovini da ubrzaju reforme na putu k Europskoj uniji nakon što je Europsko vijeće dan ranije odlučilo toj zemlji dodijeliti kandidacijski status za članstvo u Uniji.

 "Ono što očekuje nove vlasti u BiH jest da ostave po strani sve prijepore te da krenu u ispunjavanje 14 neophodnih uvjeta kako bi BiH otvorila pregovore", rekao je McAllister u Mostaru. Dodao je kako je to sada ključni korak kako bi zemlja nastavila napredak na europskome putu.

Jučer je Europsko vijeće dodijelilo kandidacijski status Bosni i Hercegovini, uz uvjet kako će pregovore s tom zemljom EU započeti tek kada ispuni 14 prioriteta. Radi se o nizu reformi, među kojima je i ograničena izmjena ustava zemlje te Izbornoga zakona kako bi se otklonila diskriminacija pripadnika manjina te konstitutivnih naroda zbog njihova preglasavanja. Stranke nove koalicije, čiju okosnicu čine probošnjačke i građanske stranke iz 'osmorke', vodeća hrvatska stranka HDZ BiH te srpski SNSD potpisale su u četvrtak sporazum o uspostavi novih vlasti te su se obvezale na provedbu reformi važnih za europski put zemlje.  

Predsjednik Vanjskopolitičkog odbora Europskog parlamenta McAllister u petak se, u pratnji potpredsjednice AFET-a, hrvatske eurozastupnice Željane Zovko, susreo s mostarskim gradonačelnikom Marijom Kordićem, te razgovarao s dekanom Filozofskog fakulteta  Sveučilišta u Mostaru Draženom Barbarićem i posjetio Stari most.

Tom prigodom mu je uručena studija o mogućim političkim rješenjima za BiH. 

Europarlamentarka Zovko izjavila je kako je Europska unija nakon jučerašnje odluke Europskog vijeća pokazala odgovornost za ovaj dio Europe, što je iznimno važno u trenutačnim geopolitičkim okolnostima.

"Ono što se dogodilo ruskom agresijom na Ukrajinu poslužilo je kako bi se shvatilo da je proširenje pitanje mira i stabilnosti", rekla je Zovko. 

(Hina) xzkre ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙