FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EP: Film "Quo vadis, Aida?" dobitnik Nagrade publike LUX

Autor: Maša Taušan

ZAGREB/STRASBOURG, 8. lipnja 2022. (Hina) - Film "Quo vadis, Aida?" bosanskohercegovačke redateljice Jasmile Žbanić osvojio je Nagradu publike LUX u srijedu u Strasbourgu koju dodjeljuju Europski parlament i Europska filmska akademija.

„Ovaj film je snažan poziv na pravdu za žene i majke Srebrenice koje su svjedočile strašnim ubojstvima više od 8 tisuća najmilijih. Ovakva užasna zlodjela i zločini protiv čovječnosti nikada se ne smiju zaboraviti“, rekla je predsjednica Europskog parlamenta Roberta Metsola na svečanosti dodjele u vijećnici Europskog parlamenta u Strasbougu.

"Nagrada publike LUX gradi mostove između našeg političkog rada i kreativnog stvaralaštva filmaša u Europi. LUX filmovi umjetnošću pronose osjećaj borbe za građanska prava, ljudska prava, pravdu, demokraciju i slobodu”, dodala je predsjednica.

Redateljica Jasmila Žbanić rekla je kako je mislila dok je radila film da su rat u Hrvatskoj i u BiH bili posljednji u Europi.

"Kada sam pripremala film o genocidu u Srebrenici, mislila sam da je rat u Bosni, u Hrvatskoj, u našoj regiji, posljednji rat u Europi. Bila sam šokirana kada sam shvatila da smo mi, Europljani, dopustili da se dogodi rat u Ukrajini. Pozivam vas da se pronađe način da se rat u Ukrajini zaustavi.“

Film "Quo vadis, Aida?" režirala je te scenarij napisala Jasmila Žbanić. Snimljen je 2020. godine u koprodukciji Bosne i Hercegovine, Austrije, Nizozemske, Francuske, Poljske, Norveške, Njemačke, Rumunjske i Turske.

Prema riječima redateljice, danas sigurnost u njezinoj zemlji ugrožavaju hrvatski i srpski nacionalizam. “Mi se suočavamo s hrvatskim i srpskim nacionalizmom koje podržava (ruski predsjednik Vladimir) Putin i doista nam treba EU da nam pomogne i da spasimo našu regiju, jer će ona biti sljedeća na redu”, kazala je.

Ruski napad na Ukrajinu počeo je 24. veljače, no ruski predsjednik ne želi ga nazvati ratom, već “specijalnom vojnom operacijom”.

Nagradu LUX je preuzela predstavnica udruge Majke Srebrenice Munira Subašić, koja je pozvala na kraj rata u Ukrajini i Rusiji. “Prošlo je 27 godina od genocida u Srebrenici, u kojem mi je ubijeno 22 člana uže obitelji. (...) Međutim, dok ja ovo govorim, u Ukrajini majke plaču, no plaču i ruske majke, jer i njihova djeca odlaze ubijati i biti ubijena”, rekla je.

Dodala je da je najveća nepravda čekati pravdu. “Samo da znate, da je najveća nepravda na svijetu čekati pravdu. A mi je čekamo 27 godina.”

Drugu nagradu osvojio je film "Bijeg" Jonasa Pohera Rasmussena, a treće mjesto "Velika sloboda" Sebastiana Meisea, oba iz 2021.

Pobjednički film izabran je glasanjem europske publike i zastupnika u Europskom parlamentu, pri čemu je svaka od te dvije skupine nosila 50 posto ocjene.

Od 2020. godine, europsku nagradu publike LUX zajedno dodjeljuju Europski parlament i Europska filmska akademija. 

(Hina) xsas ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙