FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sljedeći tjedan u Europskoj uniji

Autor: Slavko Vukadin

BRUXELLES, 3. travnja 2022. (Hina) - Sljedeći tjedan u Strasbourgu se održava plenarna sjednica Europskog parlamenta, u Luxembourgu se sastaju tri ministarska vijeća.

Zastupnici će tijekom plenarne sjednice u Strasbourgu razgovarati s predstavnicima Vijeća i Komisije o tome što EU može učiniti za za zaštitu djece koja bježe od rata u Ukrajini, osobito u pogledu krijumčarenja ljudi i eksploatacije. U četvrtak je predviđeno izglasavanje rezolucije na tu temu.

 U srijedu će se zastupnicima obratiti predsjednik Europskog vijeća Charles Michel, predsjednica Komisije Ursula von der Leyen i visoki predstavnik za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell. Na dnevnom redu su rezultati samita EU-a održanog 24. i 25. ožujka i virtualnog samita EU-Kina, od 1. travnja.

 U srijedu popodne će zastupnici raspravljati o vladavini prava u Mađarskoj i Poljskoj, koje su već niz godina u sukobu s europskim institucijama zbog demokratske regresije. Očekuje se da će zastupnici pozvati francusko predsjedništvo Vijeća EU-a da poduzme korake kako bi te dvije zemlje poštovale vladavinu prava.

 Travanj je jedan od tri mjeseca u godini kada se svi ministarski sastanci održavaju u Luxembourgu. Ostala dva su lipanj i listopad.

 U ponedjeljak i utorak sastaje se Vijeće za obrazovanje, mlade, kulturu i sport, koje bi trebalo donijeti  preporuke o jačanju veza radi djelotvorne europske suradnje u području visokog obrazovanja i o mobilnosti mladih volontera u Europskoj uniji.

 U utorak je sastanak ministara financija koji će  raspravljati o najnižoj globalnoj razini oporezivanja za velike multinacionalne korporacije te o gospodarskim i financijskim aspektima rata u Ukrajini.

  U četvrtak su  na redu ministri poljoprivrede i ribarstva koji će  raspravljati o sigurnosti opskrbe hranom, stanju na tržištu i uredbi o korištenju zemljišta i šumarstvu.

(Hina) xsv yps

An unhandled error has occurred. Reload 🗙