FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sljedeći tjedan u Europskoj uniji

Autor: Slavko Vukadin

BRUXELLES, 13. ožujka 2022. (Hina) - Sljedeći tjedan ministri financija država članica EU-a raspravljat će o posljedicama sankcija uvedenih Rusiji, ukrajinski ministar obrane izvijestit će zastupnike Europskog parlamenta o stanju u Ukrajini, vanjskopolitički odbor će dobar dio svoje dvodnevne sjednice posvetiti Bosni i Hercegovini.

Jedna od točaka dnevnog reda redovitog sastanka ministara financija, koji se sastaju u utorak, bit će gospodarske i financijske posljedice sankcija uvedenih Rusiji nakon njezine vojne agresije na Ukrajinu.

Tijekom sljedećeg tjedna nekoliko odbora Europskog parlamenta raspravljat će o ruskoj agresiji na Ukrajinu.  U četvrtak će ukrajinski ministar obrane Oleksi Reznikov izvijestiti o razvoju ratne situacije u Ukrajini članove vanjskopolitičkog odbora, pododbora za sigurnost i obranu i članove parlamentarnog izaslanstva EU-Ukrajina.

U ponedjeljak će predstavnici Europske službe za vanjsko djelovanje i Europske komisije razgovarati s članovima vanjskopolitičkog odbora  o međunarodnim implikacijama i posljedicama za pogođeno ukrajinsko stanovništvo.

Vanjskopolitički odbor će dobar dio svog dvodnevnog sastanka posvetiti Bosni i Hercegovini. U ponedjeljak će o stanju u BiH iza zatvorenih vrata govoriti voditelj izaslanstva EU-a za odnose s BiH Johann Sattler i visoki predstavnik Chritan Schmidt.

U utorak će, također na sastankom zatvorenom za javnost, govoriti povjerenik za proširenje Oliver Varhelyi.

Nakon toga,na otvorenoj sjednici, s članovima vanjskopolitičkog odbora razgovarat će članovi predsjedništva BiH Željko Komšić, Šefik Džaferović i Milorad Dodik te predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović.

U srijedu će visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Jospe Borrell, u okviru svoje turneje po zapadnom Balkanu, posjetiti Sarajevo gdje će razgovarati pripadnicima misije Eufor Althea te s predstavnicima vlasti i opozicije u Bosni i Hercegovini. Borrell će sljedeći tjedan također posjetiti Sjevernu Makedoniju i Albaniju.

U utorak prije podne, parlamentarni izvjestitelj za Crnu Goru Tonino Picula predstavit će nacrt izvješća za tu zemlju, nakon čega će uslijediti rasprava o tom dokumentu.

Sljedeći tjedan, osim sastanka ministara financija, održat će se i sastanci ministara za socijalna pitanja te ministri za okoliš.

(Hina) xsv yps

An unhandled error has occurred. Reload 🗙