FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EK: Drugi poziv za velike projekte u okviru Inovacijskog fonda

Autor: Slavko Vukadin

BRUXELLES, 26. listopada 2021.(Hina) - Europska komisija je u utorak objavila drugi poziv za podnošenje prijava za velike projekte u okviru Inovacijskog fonda.

Iz tog će se fonda s proračunom od 1,5 milijardi eura financirati napredne tehnologije za obnovljivu energiju, energetski intenzivne industrije, skladištenje energije te hvatanje, upotreba i skladištenje ugljika. 

Inovacijski fond se financira prihodima s dražbi emisijskih jedinica iz sustava EU-a za trgovanje emisijama (ETS).

“Sredstva iz Inovacijskog fonda doprinose uvođenju tehnoloških rješenja potrebnih za zelenu tranziciju. Ovim pozivom podupirat ćemo inovativne projekte, ubrzavati ih i uvoditi na tržište što je brže moguće”, rekao je  potpredsjednik Komisije Frans Timmermans.

Dodao je da će se tim ulaganjima poduprijeti dekarbonizacija europskog gospodarstva i otvoriti put prema klimatskoj neutralnosti do 2050. te pojačati europsko tehnološko vodstvo na svjetskoj razini.

Projekti će se ocjenjivati prema potencijalu za sprečavanje emisija stakleničkih plinova, inovacijskom potencijalu, financijskoj i tehničkoj zrelosti te potencijalu za proširenje i troškovnoj učinkovitosti. Poziv je otvoren do 3. ožujka 2022. za projekte iz svih država članica te Islanda i Norveške.

Europska investicijska banka pružit će pomoć za razvoj perspektivnih projekata koji nisu još dovoljno zreli za primanje bespovratnih sredstava.

Projekti se mogu prijavljivati putem portala EU-a za financiranje i natječaje, na kojem su dostupne detaljnije informacije o cijelom postupku:  https://ec.europa.eu/info/funding-tenders/opportunities/portal/screen/programmes/innovfund

(Hina) xsv ykga

An unhandled error has occurred. Reload 🗙