FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Odbor za vanjske poslove EU-a izglasao Piculino izvješće o odnosu EU-a i SAD-a

Autor: Ivan Šaravanja

ZAGREB, 15. srpnja 2021. (Hina) – Odbor za vanjske poslove Europskog parlamenta usvojio je Izvješće o budućnosti Europske unije i SAD-a hrvatskog zastupnika Tonina Picule u kojem se pozdravlja američki povratak multilateralizmu.

Piculino Izvješće podržalo je 58 zastupnika vanjskopolitičkog odbora, uz devet protiv i troje suzdržanih. 

U njemu stoji kako su tijekom proteklih sedamdeset godina dobri odnosi između EU-a i SAD-a doprinosili razvoju Europe, njezinom blagostanju i uspješnoj integraciji, a predstavljali su temelj stabilnosti i sigurnosti još od kraja Drugog svjetskog rata, priopćio je ured hrvatskog eurozastupnika. 

Izvješće o kojem će Europski parlament glasati na jesen pozdravlja američki povratak multilateralizmu temeljenom na vladavini prava i naglašava kako je sad prilika za ponovno jačanje partnerskih odnosa i globalnog poretka temeljenog na dijeljenim vrijednostima liberalne demokracije.

“Iza nas su četiri godine vladavine bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa, tijekom kojih je pogoršan odnos između Sjedinjenih Država i Europske unije. Sad je vrijeme da iskoristimo nove prilike za transatlantsku suradnju, ali bez zanemarivanja razlika koje među nama postoje“, istaknuo je u četvrtak Picula tijekom izglasavanja Izvješća. 

Izvješće predviđa da bi EU i SAD  trebali surađivati kroz Ujedinjene narode na temama čiste energije i istraživanja, razvoja i inovacija, kao i zajednički raditi na drugim kritičnim područjima kao što su obustava proliferacije oružja, rješavanje sukoba i borba protiv radikalizacije i terorizma, stoji u priopćenju. 

“Od velike je važnosti za ponovno intenziviranje suradnje između EU-a i SAD-a bila odluka predsjednika Joea Bidena da SAD vrati u Pariški klimatski sporazum, Svjetsku zdravstvenu organizaciju, kao i ukidanje sankcija vodećim dužnosnicima Međunarodnog kaznenog suda, te povratak u UNESCO. EU od SAD-a očekuje i povratak aktivnom djelovanju u sustavu Ujedinjenih naroda”, rekao je Picula.

Izvješće naglašava i važnost suradnje na globalnim poreznim pitanjima, kao što je reforma međunarodnog poreznog sustava i eliminacija poreznih oaza, a dotiče se i transatlantskih veza u rješavanju štetnog utjecaja dezinformacija i autoritarnih režima, zajedničkog stajališta u odnosu na Rusiju i Kinu i potrebe veće samodostatnosti članica EU-a kako bi se smanjio teret na SAD-u.

Izvjestiteljica u sjeni za navedeno izvješće bila je hrvatska zastupnica Željana Zovko koja je prigodom izglasavanja izjavila da je sada pravi trenutak da EP razmisli o funkcioniranju odnosa između EU-a i SAD-a. 

„Američka administracija jasno je poručila da je spremna na ponovno uspostavljanje suradnje, a tijekom posljednjeg sastanka na vrhu EU-a i SAD-a, obje su strane potvrdile spremnost na obnavljanje transatlantskog partnerstva", navela je Zovko.

(Hina) xis/xpp ydv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙