FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

London odbacuje kritike Bruxellesa u vezi Sjeverne Irske

Autor: Zrinka Treščec

LONDON, 4. ožujka 2021. (Hina/afp) - Britanska vlada odbacila je u četvrtak kritike Bruxellesa da je prekršila sporazum o brexitu produljivši jednostrano mjeru koja se odnosi na Sjevernu Irsku kako bi omogućila lakšu trgovinu.

„To su razumne i praktične mjere”, rekao je glasnogovornik premijera Borisa Johnsona u vezi odluke Londona da za šest mjeseci, do 1. listopada, produlji 'grace period' na kontrole poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda koji dolaze u Sjevernu Irsku iz Velike Britanije.

„Te vrste operativnih mjera imaju puno presedana i česte su u drugim međunarodnim trgovinskim sporazumima”, dodao je, napomenuvši da je Bruxelles ovaj tjedan bio upozoren što London namjerava učiniti.

Te mjere su „posve u skladu s našom namjerom da u dobroj vjeri ispunjavamo naše obveze predviđene protokolom” za Sjevernu Irsku, dodao je.

Protokol za Sjevernu Irsku dogovoren je u sklopu pregovora o brexitu kako bi se spriječilo ponovno podizanje čvrste granice između Sjeverne Irske i Republike Irske, članice EU-a, što bi moglo ugroziti sjevernoirski mirovni sporazum iz 1998.

London objašnjava da je produljenje 'grace perioda' privremeno rješenje kako bi se omogućilo poduzećima da se bolje prilagode novim trgovinskim uvjetima zbog kritika da je opskrba Sjeverne Irske otežana.

Europska unija ocijenila je da je time „prekršen” sjevernoirski protokol i upozorila da će odgovoriti pravnim putem, kako je predviđeno Sporazumom o razdruživanju i Sporazumom o trgovini i suradnji.

"Ovo je drugi put da britanska vlada krši međunarodno pravo", priopćila je Unija, prenosi Reuters. 

Britanija je prošle godine naumila donijeti zakon kojim bi prekršila Sporazum o razdruživanju, ali je od toga odustala.

Potpredsjednik Europske komisije Maroš Šefčovič razgovarao je u srijedu navečer o tom pitanju s britanskim ministrom za odnose s EU-om Davidom Frostom, izrazivši mu zabrinutost.

Britansku odluku kritizirala je i Republika Irska.

„Ostajemo predani sjevernoirskom protokolu, ali jednostavno želimo odgovoriti na probleme ondje gdje se oni pojave”, rekao je Johnsonov glasnogovornik, upozorivši na „neproporcionalan učinak” za Sjevernu Irsku, u prvom redu kad je riječ o opskrbi supermarketa.

Čvrsto privrženi britanskoj kruni, sjevernoirski unionisti traže da se taj protokol ukine, smatrajući da se njime podiže granica između Sjeverne Irske i ostatka Ujedinjenog Kraljevstva.

Sudbina Sjeverne Irske bila je jedno od najtežih pitanja u pregovorima o brexitu. London je naposljetku pristao da Sjeverna Irska ostane usklađena s pravilima europskog jedinstvenog tržišta za robu zbog čega su potrebne kontrole nekih proizvoda koji dolaze u tu pokrajinu iz drugih dijelova Ujedinjenog Kraljevstva.

To je prouzročilo poteškoće za poduzeća prilikom nabave robe, a dodatne kontrole trebale su biti uvedene kada 31. ožujka istekne privremeno razdoblje.

Čelnici Europskog parlamenta nisu zbog te britanske odluke u četvrtak željeli odrediti datum za glasanje o sporazumu o trgovini s Ujedinjenim Kraljevstvom. Očekivalo se da će se glasanje održati potkraj ožujka.

Europski parlament ima vremena do kraja travnja ratificirati sporazum s Londonom.

Ako to ne učini i ako privremena primjena sporazuma ne bude produljena, trgovinski sporazum prestao bi vrijediti i u trgovini bi vrijedila pravila WTO-a. 

"Spremni smo iskoristiti to teško oružje", rekao je Bernd Lange, predsjednik Odbora za trgovinu EP-a. "To je posljednja solucija. Ono što zaista želimo je deeskalacija situacije".

Rok je već produljen s kraja veljače na zahtjev EU-a kako bi se sporazum prevelo na 24 službena jezika Unije.

(Hina) xzt ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙