FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sljedeći tjedan u Europskoj uniji

Autor: Slavko Vukadin

BRUXELLES, 13. prosinca 2020. (Hina) - Nakon što je na sastanku na vrhu riješeno pitanje mađarsko-poljske blokade velikog financijskog paketa, Europski parlament i Vijeće  sljedeći tjedan trebaju usvojiti provedbene zakonodavne akte i proračun za sljedeću godinu, dok se istodobno očekuje rasplet oko pitanja budućih odnosa EU-a i Velike Britanije.

Jedan do važnijih događaja sljedeći tjedan je i objava prijedloga zakona o digitalnim uslugama, koji će Komisija predstaviti u utorak.

Sljedeći tjedan se održava plenarna sjednica Europskog parlamenta, koja je ovoga puta iznimno produljena i na petak u očekivanju raspleta u pregovorima s Velikom Britanijom.

Zastupnici će u srijedu glasati o Višegodišnjem financijskom okviru za razdoblje od 2021. do 2027. godine i o uredbi o mehanizmu vladavine prava, a u petak o proračunu za sljedeću godinu. Parlamentarci će glasati i o rezoluciji s kojom će zaključiti raspravu o VFO-u, vlastitim proračunskim prihodima i o uvjetovanju povlačenja sredstava vladavinom prava.

Nakon što su čelnici zemalja članica EU-a u četvrtak postigli dogovor kojim je otklonjena blokada Mađarske i Poljske velikog financijskog paketa u vrijednosti od 1824 milijarde eura, sljedeći tjedan treba dovršiti cijeli zakonodavni postupak kako bi se te političke odluke pretočile u zakone. 

U srijedu će u Europskom parlamentu biti organizirana svečanost predaje godišnje nagrade za slobodu misli Saharov. Ovogodišnji dobitnik je bjeloruska oporba, a u srijedu će nagradu primiti njezina predstavnica Svetlana Tihanovska, koja je bila protukandidat na ljetošnjim bjeloruskim predsjedničkim izborima.

U nedjelju su nastavljeni pregovori između Velike Britanije i Europske unije o budućim odnosima. Do isteka prijelaznog razdoblja, unutar kojega se Velika Britanija tretira kao članica EU-a bez prava glasa, ostalo je manje od tri tjedna kada će Velika Britanija u punom smislu za EU postati treća zemlja.

Obje strane postavile su današnji dan kao rok za dogovor o sporazumu ili za dogovor da se ne mogu dogovoriti. 

Međutim, do sada je prekoračeno nekoliko krajnjih rokova. Ni ovaj put se ne isključuje mogućnost da se i nakon današnjeg dana pokuša još jednom pregovorima dati novu šansu.

Nijedan scenarij nije isključen, uključujući i neočekivani kompromis. Zasad obje strane daju veće izglede da neće biti dogovora i da se od 1. siječnja međusobna razmjena odvija po pravilima Svjetske trgovinske organizacije. To znači uvođenje carina i kvota. Jedna od konkretnih posljedica mogućeg ishoda bez dogovora bila bi zabrana ulaska britanskim građanima u EU od početka sljedeće godine. U okviru borbe protiv širenja pandemije koronavirusa, EU je  zabranio ulazak građanima trećih zemalja, osim onih putovanja koja se smatraju nužnima. To vrijedi za sve treće zemlje, osim nekoliko njih koje imaju bolju epidemiološku situaciju od EU-a.

Eventualni sporazum morao bi proći ratifikaciju, stoga je plenarna sjednica Europskog parlamenta produljena i na petak, a ne isključuje se ni mogućnost izvanredne plenarne sjednice u zadnjem tjednu ove godine bude li to potrebno da sporazum stupi na snagu prije isteka prijelaznog razdoblja.

U utorak će Europska komisija predstaviti dugoočekivani prijedlog zakona o digitalnim uslugama, kojim se želi regulirati djelovanje internetskih platformi.

Novim zakonom od velikih internetskih platformi tražit će se više transparentnosti o funkcioniranju njihovih algoritama.

Velike internetske platforme koje kontroliraju ulaz u svijet interneta, suočit će se s ograničenjima čiji je cilj spriječiti monopol i osigurati veću konkurentnost.

"Stigli smo do točke gdje moć velikih digitalnih poduzeća, posebice onih najvećih sistemskih digitalnih platformi, ugrožava našu slobodu, naše mogućnosti, čak i našu demokraciju. Dakle, za najveće svjetske digitalne platforme stvari će se morati promijeniti, morat će preuzeti više odgovornosti", izjavila je nedavno izvršna potpredsjednica Komisije Margrethe Vestager.

U okviru zakona o digitalnim uslugama Komisija će predložiti mjere za sprječavanje dezinformacija i mržnje na društvenim mrežama, uz istodobno očuvanje slobode izražavanja.

Sljedeći tjedan održava se i nekoliko ministarskih sastanaka. U ponedjeljak su predviđene video-konferencije ministara za energiju i ministara za unutarnje poslove.

U utorak i srijedu održava se fizički sastanak ministara poljoprivrede i ribarstva, a u četvrtak ministara za zaštitu okoliša.
 

(Hina) xsv yps

An unhandled error has occurred. Reload 🗙