FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sljedeći tjedan u Europskoj uniji

Autor: Slavko Vukadin

BRUXELLES, 29. studenoga 2020. (Hina) - Sljedeći tjedan održava se nekoliko ministarskih sastanaka putem video-veze, Europski parlament radi u odborima, nastavljaju se pregovori s Velikom Britanijom o budućim odnosima.

U ponedjeljak su predviđene video-konferencije ministara zemalja članica EU-a zaduženih za obrazovanje te ministara za pitanja mladih. U utorak se održava video-sastanak ministara financija, zatim ministara kulture i ministara sporta.

U srijedu su na redu ministri pravosuđa te ministri zdravstva, koje će direktor Europskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti izvijestiti o epidemiološkoj situaciji u Europi. Ministri će također razgovarati o stvaranju europske zdravstvene unije te razmijeniti mišljenja o farmaceutskoj situaciji u Europi.

U četvrtak je predviđena video-konferencija ministara rada i socijalnih pitanja.

Europski parlament sljedeći tjedan radi u odborima. Nekoliko parlamentarnih odbora nastavit će pregovore s Vijećem EU-a o nizu zakonodavnih akata, uključujući i neke sektorske programe za sljedeće sedmogodišnje razdoblje te o proračunu za 2021. godinu. Između ostaloga, pregovarat će se i o reformi kohezijske politike, europskom fondu za pomorstvo i ribarstvo, obrambenom fondu.

Glavni europski pregovarač za pregovore s Velikom Britanijom u subotu je otputovao u London, gdje će ostati nekoliko dana kako bi u razgovorima s britanskom stranom pokušao prevladati preostale prepreke koje stoje na putu sporazumu o budućim odnosima. Ostalo je vrlo malo vremena za zaključenje sporazuma, koji bi trebao stupiti na snagu 1. siječnja sljedeće godine, kada istječe prijelazno razdoblje. Zasad nema nikakvih jamstava da će sporazum biti doista i postignut, ali se ne isključuje ni mogućnost da do dogovora ipak dođe.
 

(Hina) xsv yps

An unhandled error has occurred. Reload 🗙