FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Njemačka i Francuska jačaju suradnju u području vodika, 5G mreža i podataka

Autor: Zrinka Treščec

PARIZ, 14. listopada 2020. (Hina/afp) - Njemačka i Francuska dogovorile su u utorak da će jačati suradnju i razmotriti provedbu zajedničkih projekata za razvoj vodika, 5G mreža i podatkovnih infrastruktura kako bi se smanjila ovisnost Europe u tim područjima, priopćila je Elizejska palača.

Tijekom dviju video-konferencija na kojima su sudjelovali francuski predsjednik Emmanuel Macron, njemačka kancelarka Angela Merkel, predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, europski povjerenik Thierry Breton, ministri gospodarstva dviju zemalja te predstavnici europskih industrija razgovaralo se o mjerama koje bi trebalo poduzeti u cilju poticanja razvoja tehnologija budućnosti u Europi.

Dvije zemlje naglasile su važnost prekograničnih projekata i otvaranja te suradnje drugim državama članicama.

Kad je riječ o vodiku, razgovaralo se o tome kako poduprijeti razvoj industrijskih tehnologija koje koriste vodik ciljanim mjerama i odgovarajućim regulatornim okvirom. Cilj je da europska poduzeća imaju vodeću ulogu bržim razvojem tehnoloških rješenja na novim tržištima.

Sudionici konferencija zauzeli su se za jačanje suradnje za razvoj i masovnu proizvodnju elektrolizatora te za korištenje vodika kako bi se dekarboniziralo industriju.

Francuska i Njemačka žele da do kraja ove godine bude službeno pokrenut važan projekt od zajedničkog europskog interesa za vodik (IPCEI).

Na području digitalnih tehnologija, cilj suradnje je razvoj i širenje digitalne suverenosti i europskih kompetencija kad je riječ o mikroprocesorima, komunikacijskim tehnologijama, umjetnoj inteligenciji i pouzdanim i kompetitivnim podatkovnim infrastrukturama.

Sudionici sastanka dogovorili su da će zajedno razmotriti mogućnosti za nove suradnje za razvoj infrastrukture za računarstvo u oblaku, 5G mreža i umjetne inteligencije, u želji da imaju vodeću ulogu u budućim IPCEI-ima na području računarstva u oblaku i mikroelektronike.

Ministarstva gospodarstva dviju zemalja identificirat će konkretne projekte koji će omogućiti daljnje napredovanje Europe u tim područjima, navodi se u priopćenju.

(Hina) xzt ybcav

An unhandled error has occurred. Reload 🗙