FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Várhelyi: strateški interes EU-a je dovesti bliže sebi zemlje Balkana

Autor: Tomislav Kardum

ZAGREB, 2. listopada 2020. (Hina) - Povjerenik Europske komisije za susjedstvo i proširenje Olivér Várhelyi poručio je petak da je strateški interes zemlje jugoistočne Europe koje nisu članice "dovesti bliže“ Europskoj uniji. 

„Naš je strateški interes dovesti (zemlje zapadnog Balkana) bliže EU-u“, kazao je Várhelyi, koji je putem videopoziva sudjelovao na konferenciji „Dijalog o proširenju Europske unije“ u organizaciji Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj.

Važno je ostvariti jaču „ekonomsku konvergenciju“ EU-a i zemalja zapadnog Balkana u narednim godinama, poručio je Várhelyi.

U tom je kontekstu podsjetio da je usvojen paket pomoći od 3,3 milijarde dolara zemljama zapadnog Balkana za borbu protiv posljedica pandemije koronavirusa. 

Sudionik panela Matteo Bonomi iz rimskog Instituta za međunarodne odnose, istaknuo je da je kriza potaknuta pandemijom pokazala kako je potrebno da EU ima zajedničku agendu, ali i tješnju suradnju sa zemljama zapadnog Balkana.

„Zemlje ne mogu djelovati samostalno i uspješno“, ustvrdio je Bonomi.

Istaknuo je da se pitanje proširenja EU-a podudara s pitanjem europskih vrijednosti i vladavine prava unutar EU-a, oko čega postoje nesuglasja unutar Unije, a Komisija je, na inicijativu Europskog parlamenta, pokrenula postupak protiv Mađarske i Poljske zbog narušavanja vladavine prava.

„Demokratske vrijednosti su DNA procesa proširenja“, kazao je Bonomi.

Andreja Metelko-Zgombić, državna tajnica u Mministarstvu vanjskih i europskih poslova, poručila je da je politika proširenja „jedna od najuspješnijih politika EU-a“.

Navela je da EU poduzima „odlučne korake u pravom smjeru“, poput dogovora o otvaranju pregovora sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom.

Metelko-Zgombić je rekla da je pogrešno govoriti o datumima i godinama kada će doći do proširenja, već je bolje imati „konkretnu metodologiju“ koju zemlje trebaju ispuniti za pristupanje EU-u.

Glavni urednik portala Euractiv.hr Željko Trkanjec smatra da proširenja neće biti još „barem deset godina“.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron jasno je poručio da nema proširenja dok se EU ne stabilizira, podsjetio je Trkanjec.

„Europa si ne smije dozvoliti primanje zemalja koje će imati deficit vladavine prava. Dok se ne riješi vladavina prava nema pristupanja Europske unije“, rekao je Trkanjec.

 

(Hina) xtok yrt

An unhandled error has occurred. Reload 🗙