FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Španjolska ne odustaje od "korona obveznice"

Autor: Miho Dobrašin

MADRID, 8. travnja 2020. (Hina) - Budućnost Europske unije je u opasnosti ne donese li zajedničko financijsko rješenje za suzbijanje koronavirusa, upozorilo je u srijedu dvoje španjolskih ministara nakon što europski ministri financija nisu uspjeli postići dogovor o izdavanju zajedničke obveznice.

Španjolska ministrica financija María Jesús Montero, ujedno glasnogovornica vlade, rekla je u razgovoru za radijsku postaju Antena 3 kako će Europljani početi gubiti povjerenje u EU ako njene članice ne budu djelovale zajedno u krizi, koju je usporedila s Drugim svjetskim ratom.

Ministar poljoprivrede Luis Planas izjavio je za Canal Sur Radio kako se „EU igra sa svojom budućnosti na temi poput ove“. „Španjolska neće odustati od svojih zahtjeva, moramo braniti interese svojih građana i budućnosti Europe“, istaknuo je Planas.

Ministri financija zemalja članica EU-a u srijedu, ni nakon 16 sati rasprave nisu uspjeli postići dogovor o planu gospodarskog oporavka nakon pandemije koronavirusa te su prekinuli videokonferenciju i najavili nastavak za četvrtak. 

U središtu rasprave nalazi se zahtjev Španjolske, Italije i Francuske koje traže izdavanje zajedničke obveznice, kojom bi se zajednički zadužili na tržištu gdje žele prikupiti novac za financiranje zdravstva i gospodarstva. Njemačka i Nizozemska, zemlje s tradicionalnom fiskalnom disciplinom, tome se protive smatrajući da bi takvo zaduženje moglo dovesti do posljedične financijske krize koja bi ugrozila Eurozonu te njihova gospodarstva.

Španjolska i Italija imaju najviše žrtvava koronavirusa, te se nalaze među tri zemlje s najviše oboljelih u svijetu.

Virtualni sastanak euroskupine održava se u inkluzivnom formatu, što znači da sudjeluju ministri financija svih 27 članica EU-a, a ne samo 19 članica europodručja.

(Hina) xmdob ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙