FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenski premijer za bržu reakciju EU-a na koronakrizu

Autor:

LJUBLJANA, 27. ožujka 2020. (Hina) - Slovenski premijer Janez Janša nije zadovoljan brzinom kojom EU reagira na zdravstvene i ekonomske izazove velike krize koju izaziva pandemija koronavirusa.

"Na razini EU-a nam je za vrijeme pandemije koronavirusa potrebna bolja koordinacija i brži protok informacija i razmjena iskustava. Dimenzije ove krize zaista su velike i mogu imati velike i sudbonosne posljedice na koherentnost EU-a, te ekonomske i monetarne unije", izjavio je nakon sinoćnjeg summita država članica slovenski premijer, navodi se u priopćenju ureda za tisak njegove vlade.
Janša je također istaknuo da bi adekvatni i pravovremeni potezi, kako bi se ublažile socijalne i ekonomske posljedice, u sadašnoj situaciji morali biti prioritetni i da je zbog toga i Slovenija bila među onim članicama koje su jučer predlagale uvođenje zajedničkih europskih korona-obveznica kao dobrog financijskog instrumenta za potrebno zaduživanje zemalja u teškoćama.
Kako prenose slovenski mediji, Janša je na summitu pozdravio mjere koje su zbog ublažavanja posljedica pandemije već donesene na razini institucija EU-a, a Europsku komisiju pozvao je da ubrza postupke zajedničke nabave nužne medicinske i zaštitne opreme. 
Stratešku važnost dobivanja takve opreme, u situaciji sadašnjeg zamaha pandemije, usporedio je s važnošću osiguranja streljiva vojsci u vrijeme rata, a postavio je i pitanja "institucionalne sposobnosti predviđanja", ocijenivši da je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) prekasno proglasila pandemiju, javljaju slovenski mediji.

Čelnici zemalja članica EU pozvali su u četvrtak predsjednike Europskog vijeća i Komisije da pripreme izlaznu strategiju za razdoblje nakon pandemije koronavirusa.

Nakon više od šest razgovora putem video-veze čelnici zemalja članica dogovorili su zajedničku izjavu o borbi protiv pandemije i suočavanju s njezinim ekonomskim posljedicama.

Čelnici zemalja članica zatražili su od ministara financija europodručja da u roku od dva tjedna pripreme zajednički ekonomski odgovor na krizu s pandemijom koronavirusa.

Razlog za dvotjednu odgodu je protivljenje talijanskog premijera Giuseppea Contea, koji je tražio snažniji odgovor koji bi bio primjeren okolnostima.

Čelnici devet zemalja članica, među kojima su Italija i Francuska, zatražili su u pismu upućenom predsjedniku Europskog vijeća Charlesu Michelu da se omogući izdavanje zajedničkih obveznica kojima bi se financirala potpora zdravstvenim sustavima u borbi protiv koronavirusa te pomoglo gospodarstvu. Riječ je o tzv. korona-obveznicama, za koje bi svi zajednički jamčili i koje bi onda omogućile i jeftinije zaduživanje pojedinih članica za potrebe suočavanja s krizom.

Italija, Španjolska i Francuska već dulje vrijeme traže uvođenje euro-obveznica, kojima bi se smanjila cijena zaduživanja pojedinih članica europodručja, no tome se snažno protive Njemačka i Nizozemska.

(Hina) xfl ybr

An unhandled error has occurred. Reload 🗙