FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sljedeći tjedan u Europskoj uniji

Autor: Slavko Vukadin

BRUXELLES, 1. ožujka 2020. (Hina) - Europska komisija sljedeći će tjedan predložiti prvi europski zakon o klimi, a ministri zdravstva ponovno će se sastati kako bi razgovarali o koordinaciji mjera za suzbijanje širenja koronavirusa.

 Nakon što je u prosincu objavila Europski zeleni plan, koji predviđa da Europa do 2050. postane prvi klimatski neutralan kontinent i provede tranziciju u kružno gospodarstvo, Komisija će u srijedu predstaviti prijedlog prvog europskog zakona o klimi, kako bi se u europsko zakonodavstvo ugradio cilj ugljične neutralnosti do 2050.
 Na sastanku Komisije u srijedu bit će i švedska ekološka aktivistica Greta Thunberg, koja je postala ikona globalnog pokreta za borbu protiv klimatskih promjena.
 Greta Thunberg sudjelovat će i na izvanrednom sastanku Odbora za okoliš i javno zdravlje, koji će biti otvoren za sve zastupnike Eurposkog parlamenta i na kojem će Komisija parlamentarcima predstaviti prijedlog zakona o klimi.
 U okviru Zelenog plana, Komisija je najavila da će kasnije objaviti i strategiju o biološkoj raznolikosti do 2030., novu industrijsku strategiju i akcijski plan za kružno gospodarstvo, strategiju „od polja do stola” za održivu proizvodnju hrane i prijedloge za Europu bez onečišćenja. 

 Hrvatsko predsjedništvo je najavilo da će se u petak održati novi izvanredni sastanak ministara zdravstva na temu koronavirusa.

 Od pojave koronavirusa, hrvatsko predsjedništvo Vijećem EU-a organiziralo je najprije video-konferenciju, a onda i izvanredni sastanak ministara zdravstva, koji je održan 13. veljače. Novi izvanredni sastanak sazvan je za petak, 6. ožujka. Zdravstvo je u nadležnosti država članica, a na razini EU-a može se koordinirati djelovanje država radi učinkovitijeg suprotstavljanja širenju koronavirusa.
 U četvrtak, 5. ožujka održava se redoviti sastanak Vijeća za okoliš, na kojem će ministri zemalja članica između ostaloga razgovorati o Europskom zelenom planu, prijedlogu zakona o klimi i o mehanizmu za pravednu tranziciju.

(Hina) xsv yps

An unhandled error has occurred. Reload 🗙