FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EP: Milijarde eura za razvoj računarstva i umjetne inteligencije

Autor: Božica Kopić

STRASBOURG, 17. travnja 2019. (Hina) - Europski parlament usvojio je u srijedu uspostavu novog programa Digitalna Europa s ukupnim proračunom od 9,2 milijarde eura koji će se uložiti u razvoj suprerračunarstva, umjetne inteligencije, kibersigurnosti i naprednih digitalnih vještina.

Europski parlament i Vijeće Europske unije postigli su u veljači 2019. privremeni dogovor o prvom programu Digitalna Europa, dijelu dugoročnog proračuna EU-a za razdoblje 2021. – 2027. s proračunom od 9,2 milijardi eura kojeg je predstavila Komisija, a u srijedu su ga prihvatili i zastupnici EP-a na plenarnom glasovanju.

Programom su obuhvaćena ulaganja u pet ključnih digitalnih sektora, a to su računarstvo visokih performansi, umjetna inteligencija, kibersigurnost i povjerenje, napredne digitalne vještine te osiguranje široke upotrebe i implementacije digitalnih tehnologija u svim dijelovima gospodarstva i društva kako bi se ojačalo industrijsko tehnološko predvodništvo Europe.

"Programom Digitalna Europa ulagat će se u izgradnju digitalnih kapaciteta i infrastrukture velikih razmjera u EU-u, čime će se europskim građanima, poduzećima i regijama olakšati uspješno poslovanje u današnjem hiperpovezanom svijetu te Europi zajamčiti očuvanje globalne konkurentnosti", rekao je Andrus Ansip, potpredsjednik nadležan za jedinstveno digitalno tržište.

Marija Gabriel, povjerenica za digitalno gospodarstvo i društvo, dodala je da je ovaj prvi paneuropski digitalni program velik korak za jačanje vodećeg položaja Europe u digitalnom dobu na svjetskoj razini.

"Ulagat ćemo u ključne strateške digitalne kapacitete, a u središtu su programa i dalje europski građani, kao i u svim našim digitalnim inicijativama. Program Digitalna Europa imat će ključnu ulogu u uspješnoj digitalnoj transformaciji našega gospodarstva i društva", rekla je Gabriel.

Program je usredotočen na područja u kojima nijedna država članica ne može jamčiti uspjeh ako djeluje samostalno te u kojima je izgledno da će javno ulaganje imati najveći učinak.

Iznos od 2,7 milijardi eura bit će uložen za nadogradnju i jačanje kapaciteta za računarstva visokih performansi i obradu podataka u EU-u s vrhunskim eksaskalarnim sposobnostima do 2022./2023. (sposobnima za najmanje milijardu milijardi ili 1018 izračuna u sekundi).

Program Digitalna Europa sadašnjim i budućim studentima i tehnološkim stručnjacima ponudit će dobre prilike za osposobljavanje i rad u području naprednih digitalnih tehnologija. U ovom se trenutku u Europi nudi više od 350. 000 radnih mjesta za visoko kvalificirane tehničke stručnjake u područjima kao što su umjetna inteligencija, analitika podataka i kibersigurnost.

Iznos od 700 milijuna eura izdvojit će se za digitalne vještine, odnosno za pružanje potpore osmišljavanju i organiziranju dugotrajnog osposobljavanja i tečajeva za studente, stručnjake u području informacijske tehnologije i radnu snagu.

Programom Digitalna Europa osigurat će se i 1,3 milijarde eura za digitalizacija javne uprave, javnih usluga te njihova interoperabilnost u cijelom EU-u te će se olakšati pristup tehnologiji i stručnom znanju svim poduzećima, osobito onim malim i srednjim.

(Hina) xbok yvk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙