FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Maletić: Novi Erasmus + treba se usmjeriti na inovacije i umjetnu inteligenciju

Autor: Doris Kujek

ZAGREB, 22. ožujka 2019. (Hina) - Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Ivana Maletić rekla je u petak u Zagrebu da je potrebno iskoristiti potencijal novog programa Erasmus+ iza 2020. i potaknuti inovacije u Hrvatskoj po uzoru na Rimac Automobile. 

Programom Erasmus+ financiraju se projekti u području osposobljavanja, obrazovanja, mladih i sporta. Unutar budućeg programa bit će potrebno odgovoriti i na dugoročne izazove poput obnovljivih izvora energije, borbe protiv klimatskih promjena i umjetne inteligencije, rečeno je u petak u hotelu International na konferenciji "Erasmus+ nakon 2020.: Što nas očekuje?"

Upravo po inovacijama i umjetnoj inteligenciji Hrvatska treba postati predvodnica EU-a, rekla je hrvatska eurozastupnica Ivana Maletić (HDZ/EPP).

"Gdje god dođete, Hrvatska je zbog Rimac Automobila prepoznata kao vodeća zemlja u inovacijama i umjetnoj inteligenciji", istaknula je Maletić. 

Novim programom Erasmus+ nastojat će se obuhvatiti 12 milijuna ljudi, što je triput više nego u trenutnom Višegodišnjem financijskom okviru (VFO).

Europska komisija u novom VFO-u 2021.-2027. predlaže da se sredstva za program Erasmus+ udvostruče na 30 milijardi eura, a Europski parlament želi to još pojačati pa predlaže 41 milijardu eura. 

Po prvi put će se omogućiti i razmjena sportskih trenera i sportskog osoblja, no Maletić poručuje da u Hrvatskoj prije svega treba riješiti osnovne potrebe sportašima.

"I sportski treneri i osoblje moći će se vratiti s razmjene s novim znanjima, iako naše sportaše još muči infrastruktura, oprema i dvorane", rekla je eurozastupnica. 

U novom programu omogućit će se i razmjena odraslih ljudi, a ne samo mladih. 

"Postoji potreba za cjeloživotnim obrazovanjem, a mi u Hrvatskoj po tom pitanju, a i općenito obrazovanja odraslih, imamo vrlo niske ocjene", zaključuje Maletić. 

Projekte mogu prijaviti obrazovne ustanove, ustanove u kulturi, tijela lokalne i regionalne uprave te javne ustanove, organizacije civilnog društva, ustanove nadležne za rad s mladima i studentske udruge.

Ravnateljica Agencije za mobilnost i programe EU-a Antonija Gladović rekla je da prijavitelji projekata većinom imaju pitanja kada je već prekasno. 

"Sve zainteresirane molimo da nam se obrate s pitanjima prije predaje prijave projekta", poručila je Gladović. 

Kao primjeri dobre prakse u Hrvatskoj i povlačenju sredstava iz programa Erasmus+ navedeni su dječji vrtić Petar Pan u Zagrebu, Gospodarska škola Čakovec i Tehničko veleučilište u Zagrebu koji nisu stali na jednom ili dva europska projekta već kontinuirano nastavljaju suradnju s drugim vrtićima, školama i fakultetima iz drugih zemalja Europske unije. 

(Hina) xdor ymaš

An unhandled error has occurred. Reload 🗙