FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Novi program Obzor Europa - fokus na inovacije u znanosti i zaštiti okoliša

Autor: Andrea Lombarović

STRASBOURG, 17. travnja 2019. (Hina) - Deveti program Obzor Europa za 2021.-2027. će se, s planiranim povećanjem budžeta na 120 milijardi eura, prvenstveno fokusirati na razvoj znanosti i inovacija u borbi protiv klimatskih promjena, stoji u prijedlogu o uspostavi programa kojeg su zastupnici Europskog parlamentu prihvatili u srijedu velikom većinom.

Zastupnici Europskog parlamenta u srijedu su velikom većinom glasova prihvatili prijedlog uspostave Programa Obzor Europa dogovoren trijalogom europskih institucija - EP-a, Europske komisije i Vijeća EU-a. Komisija bi trebala početi s pripremom provedbe programa kako bi prvi nacrti za pokretanje programa bili objavljeni na vrijeme, 1. siječnja 2021. godine.

"Prihvaćanjem prijedloga za Obzor Europu poslali smo snažan signal pregovaračima višegodišnjeg financijskog okvira (VFO) o važnosti znanosti i inovacija, a sada je naš zajednički zadatak ostvariti veći proračun. To će biti sljedeći izazov i računam na sve vas da se pobrinete da Obzor Europa postane ne samo najveći znanstveni i inovacijski program ikad, nego i onaj koji ostvaruje najveću korist za naše građane", poručio je u utorak na plenarnoj raspravi u Strasbourgu povjerenik Komisije Carlos Moedas.

Obzor Europa deveti je okvirni program za istraživanje i inovacije za koji bi se prema prijedlogu Europskog parlamenta trebalo osigurati 120 milijardi eura u novom VFO-u od 2021. do 2027. godine. 

Najmanje 35 posto novca bit će namjenjeno istraživanjima za postizanje klimatskih ciljeva Europske unije "koji će potaknuti proizvodnju ekološki prihvatljivijih i održivih proizvoda", poručio je izvjestitelj prijedloga i rumunjski zastupnik Dan Nica (S&D).

Program je namijenjen zemljama Europske unije, članicama Europskog udruženja slobodne trgovine, zemljama kandidatkinjama i potencijalnim kandidatkinjama EU-a. Omogućen je pristup i trećim zemljama s pojačanim znanstvenim, tehnološkim i inovacijskim kapacitetima. 

Hrvatska zastupnica Ruža Tomašić (ECR) upozorila je kako povećanje sredstava za znanstvena istraživanja neće imati željeni učinak ukoliko se postignuća iz svih država članica ne budu jednako vrednovala.

"Poznato je da velika većina projekata financiranih preko Europskog istraživačkog vijeća odlazi u stare članice, dok nove i slabije razvijene dobivaju mrvice. To se mora promijeniti", smatra Tomašić.

Novim programom povećati će se i budžet za zdravstvo sa 7,7 na 9,12 milijardi eura zbog sve veće potrebe za borbom protiv teških bolesti.

"Inovativna rješenja u području onkologije iznimno su važna za buduće generacije, pogotovo jer se svake godine otkrije 35 tisuća novih slučajeva među mladim Europljanima", rekao je rumunjski zastupnik Cristian-Silviu Buşoi (EPP).

Osnovat će se i Europsko vijeće za inovacije (EIC) koje je za sad u probnoj fazi, a služi za osiguravanje izravne potpore inovatorima kroz dva instrumenta financiranja, jedan za rane faze i drugi za razvoj i uvođenje tržišta.

(Hina) xalo yvk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙