FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sljedeći tjedan u Europskoj uniji

Autor: Slavko Vukadin

BRUXELLES, 17. ožujka 2019. (Hina) - Sljedeći tjedan u Bruxellesu se održava sastanak na vrhu čelnika Europske unije, na kojem će opet dominirati tema izlaska Velike Britanije nekoliko dana uoči isteka dvogodišnjeg roka u kojem se proces trebao dovršiti.

Britanski parlament bi sljedeći tjedan trebao glasovati treći put o sporazumu o razdruživanju koji je Theresa May dogovorila s EU-om, a koji je već dvaput uvjerljivom većinom odbačen.

Premijerka May pokušava zaplašiti tvrde zagovornike izlaska iz EU-a, koji to žele po svaku cijenu pa i bez ikakva sporazuma, ističući da bi brexit mogao biti odgođen na dulje vrijeme ili da do izlaska uopće ne dođe ako se njezin sporazum ne prihvati.

"Ako parlament pronađe načina da prihvati sporazum prije Europskog vijeća, Ujedinjena Kraljevina mogla bi izići ovoga proljeća, a da ne mora održati europske izbore, i početi graditi nove odnose s EU-om. Ako ne uspije, nećemo napustiti EU za dulje vrijeme, ako ikada", napisla je May za Sunday Times.

Britanski zastupnici su prošli tjedan izglasali da vlada može tražiti odgodu izlaska iz EU-a na tri mjeseca, do 30. lipnja ako sporazum bude prihvaćen kako bi se za to vrijeme mogli izglasati potrebni zakoni za provedbu sporazuma.

Međutim, ako sporazum bude ponovno odbačen to može voditi samo duljoj odgodi ili izlasku bez sporazuma.

Međutim, zahtjev za odgodom mora dobiti jednoglasnu potporu svih 27 zemalja članica, a za to traže jasno očitovanje od Londona što želi postići s tom odgodom.

Čelnici 27 zemalja članica odlučivat će na summitu o mogućoj odgodi. Stvar dodatno komplicira činjenica da se približavaju izbori za Europski parlament. Izbori se moraju provesti u svim zemljama članicama, a to znači i u Velikoj Britaniji ako do tada ne bude rješenja za izlazak. 

Na summitu, koji se održava u četvrtak i petak, čelnici će osim o brexitu razgovarati o gospodarskim pitanjima, klimatskim promjenama, predstojećem summitu s Kinom, naporima na suzbijanju lažnih vijesti.

U srijedu se sastaje politička skupština Europske pučke stranke koja bi trebala odlučiti o zahtjevu nekih stranaka da se mađarska vladajuća stranka Fidesz suspendira ili izbaci iz te političke grupacije.

Prije summita u Bruxellesu se održavaju tri ministarska sastanka. U ponedjeljak se sastaju ministri poljoprvirede i ministri vanjskih poslova, a utorak ministri za europske poslove.

(Hina) xsv yps

An unhandled error has occurred. Reload 🗙