FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sljedeći tjedan u Europskoj uniji

Autor: Slavko Vukadin

BRUXELLES, 24. veljače 2019. (Hina) - Čelnici zemalja članica Europske unije sastaju se u ponedjeljak i utorak s vođama zemalja Arapske lige u Šarm el-Šeiku, a u Bruxellesu se u utorak pred Odborom za proračunski nadzor i Odborom za građanske slobode održava saslušanje kandidata za prvog javnog tužitelja EU-a koji će biti zadužen za zaštitu financijskih interesa Unije.

Čelnici 50-tak zemalja članica EU-a i Arapske lige okupit će se u nedjelju i ponedjeljak u egipatskom ljetovalištu Šarm el-Šeiku na svom prvom sastanku na vrhu na kojem će razgovarati o jačanju gospodarske i političke suradnje, migracijama te sigurnosnim pitanjima.

Taj sastanak bit će i prigoda za britansku premijerku Theresu May da lobira za promjene u sporazumu o izlasku iz EU-a kako bi dobio potporu u britanskom parlamentu. S europske strane uporno ponavljaju da nema novih pregovora o izlaznom sporazumu, ali da se može razgovarati o budućim odnosima. U Šarm el-Šeiku je predviđen bilateralni susret premijerke May s predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom.

U utorak se pred članovima Odbora za proračunski nadzor i Odbora za građanske slobode održava saslušanje triju kandidata za imenovanje prvog javnog tužitelja za kaznena djela protiv proračuna EU-a i prijevara u vezi s PDV-om.

Francuski kandidat Jean-Francois Bohnert dobio je najveći broj glasova zemalja članica, dok Nijemac Andres Ritter i Rumunjka Laura Codruta Kovesi dijele drugo mjesto s istim brojem glasova.

Laura Codruta Kovesi je bivša javna tužiteljica u nacionalnoj upravi za borbu protiv korupcije. Vladajuća koalicija ju je prošle godine smijenila nakon što je optužila nekoliko ministara i parlamentarnih zastupnika za korupciju. Sada je protiv nje pokrenuta istraga u Rumunjskoj.

Dvadeset i dvije zemlje članice EU-a postigle su suglasnost da se osnuje Ured javnog tužitelja koji će imati ovlasti istraživati kaznena djela protiv financijskih interesa EU-a, poput korupcije ili prekograničnih prijevara s porezom na dodanu vrijednost.

Parlament je danas objavio prve projekcije o novom, devetom sastavu Europskog parlamenta, na temelju niza istraživanja provedenih u državama članicama. Europski parlament će u petak objaviti drugi set projekcija o tome kako će izgledati novi parlament na temelju ispitivanja javnog mnijenja u državama članicama.

(Hina) xsv ykga

An unhandled error has occurred. Reload 🗙