FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sljedeći tjedan u Europskoj uniji

Autor: Slavko Vukadin

BRUXELLES, 3. veljače 2019. (Hina) - Sljedeći tjedan u Bruxelles su predviđena dva sastanka vezana uz izlazak Velike Britanije iz Europske unije.

U ponedjeljak u Bruxelles dolaze članovi odbora britanskog parlamenta koji su zaduženi za brexit. Oni će se sastati s koordinatorom Europskog parlamenta za brexit Guyom Verhofstadtom i glavnim tajnikom Europske komisije Martinom Selmayrom, koji u Komisiji nadgleda pripreme za izlazak Velike Britanije bez sporazuma, što je scenarij koji postaje sve izgledniji.
U srijedu će predsjednik Komisije Jean-Claude Juncker primiti irskog premijera Lea Varadkara s kojim će razgovorati o svim mogući scenarijima u vezi s brexitom.
Britanski parlament je odbacio sporazum o razdruživanju od EU-a, koji je ispregovarala premijerka Theresa May. Britanski zastupnici su odbacili taj sporazum zbog njegove odredbe koja jamči da neće biti tvrde granice na irskom otoku u slučaju da se tijekom prijelaznog razdoblja, koje po tom sporazumu može trajati do kraja 2020. godine, ne ispregovara neko rješenje kojim će se izbjeći ponovna uspostava granice, a sve kako bi se sačuvao mirovni proces u Sjevernoj Irskoj.
Zaštitni mehanizam, tzv. "backstop" predviđa zajednički carinski teritorij EU-a i Velike Britanije za vrijeme prijelaznog razdoblja te dodatne odredbe po kojima Sjeverna Irska, koja je dio Velike Britanije, praktički ostaje dio carinske unije s EU-om. Velika Britanija želi da se taj backstop vremenski ograniči, što je za EU neprihvatljivo jer bi s bilo kakvim ograničenjem prestao biti backstop. Problem bi se mogao riješiti kada bi Velika Britanija odustala od izlaska iz carinske unije i jedinstvenog tržišta, što je opet neprihvatljivo zagovornicima razlaza s EU-om, koji su na referendumu pobijedili tijesnim rezultatom.
Europski parlament sljedeći tjedan radi u odborima u Bruxellesu. U Europskoj komisiji u ponedjeljak će povjerenica za pravosuđe Vera Jourova predstaviti rezultate nadzora provedbe kodeksa ponašanja za borbu protiv govora mržnje na internetu.
U utorak će se predsjednik Komisije Jean-Claude Juncker sastati sa šefom zastupničkog kluba Europske pučke stranke Manfredom Weberom, koji je i vodeći kandidat te stranačke grupacije i potencijalni Junckerovom nasljednik na čelu Komisije.
U Vijeću EU-a sljedeći tjedan nema ministarskih sastanaka.

(Hina) xsv

An unhandled error has occurred. Reload 🗙