FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Korak bliže prema novim sigurnosnim pravilima za nova vozila na tržištu EU-a

BRUXELLES, 29. studenoga 2018. (Hina) - Vijeća EU-a usuglasilo je u četvrtak stajalište o novim sigurnosnim pravilima za ulazak na tržište novih automobila i lakih gospodarskih vozila, koja bi trebala znatno povećati sigurnost na cestama.

Nakon što su države članice usuglasile stajalište, stvoreni su uvjeti za početak pregovora s Europskim parlamentom o konačnom obliku zakonskog teksta.

Prema novim pravilima, novi modeli vozila trebali bi biti opremljeni naprednim sigurnosnim značajkama kao što su napredni sustavi za kočenje u slučaju nužde, sustavi za zadržavanje u voznom traku i sustavi za otkrivanje pješaka i biciklista za kamione, uređajima za pohranu raznih podataka, poput brzine vozila i drugih, nešto poput "crne kutije" kakve postoje u zrakoplovima.

"Riječ je o iskoraku koji bi mogao drastično smanjiti crnu brojku od 25 tisuća poginulih u prometu u EU-u. Predloženim propisima uvest će se obveza ugradnje tehnološki naprednijih mjera kojima će se sigurnost prometa, sprječavanje sudara ili evidencija prometnih nesreća dići na daleko veću razinu", rekao je hrvatski ministar gospodarstva, poduzetnišva i obrta Darko Horvat, koji je sudjelovao na sastanku Vijeća za konkurentnost.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙