FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ministrica Divjak pozdravlja prijedlog o povećanju sredstava za Erasmus

BRUXELLES, 26. studenoga 2018. (Hina) - Hrvatska pozdravlja prijedlog Europske komisije da se sredstva za program razmjene studenata Erasmus u sljedećem Višegodišnjem financijskom okviru (VFO) za razdoblje 2012-2027. udvostruče u odnosu na sadašnji sedmogodišnji proračun, izjavila je u ponedjeljak u Bruxellesu ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak.

 "To je za nas iznimno važan program ne samo zbog mobilnosti već i zbog reformi u području obrazovanja", rekla je ministrica novinarima pred početak sastanka Vijeća za obrazovanje.
 Komisija je u prijedlogu VFO-a predložila da se za Erasmus+ povećaju sredstva sa sadašnjih 14,7 milijarda eura na 30 milijarda eura u sljedećem sedmogodišnjem razdoblju.
  Ministri zemalja članica na svom sastanku u Bruxellesu razgovarat će također i o automatskom priznavanju diploma unutar EU-a.
 "Mi to zagovaramo, ali to naravno podrazumijeva da mi dobro uredimo stvari vezano uz kvalitetu visokog obrazovanja te da hrvatski kvalifikacijski okvir bude povezan s europskim", rekla je ministrica Divjak.
 Ministrica je prije početka sastanka Vijeća za obrazovanje imala sastanak s direktorom u Općoj upravi Europske komisije za obrazovanje, sport i kulturu te sastanak s ministricama obrazovanja Njemačke i Finske i državnim tajnikom za obrazovanje Rumunjske, a na temu predsjedanja Vijećem EU-a. U sljedeće dvije godine Vijećem EU-a predsjedavat će Rumunjska, Finska, Hrvatska i Njemačka.
 Tijekom radnog ručka ministri su razgovarali i o prevenciji antisemitizma u obrazovnim sustavima.
 Ministrica je rekla da su u Hrvatskoj u kurikulumu povijesti za novo razdoblje obavezne samo dvije teme Domovinski rat i holokaust.
 "Jako je važno da su to obavezne teme, a još je važnije da imamo i međupredmetne teme, primjerice u građanskom odgoju koji omogućava da se kritički promišljaju neke velike, ne samo povijesne teme, nego i one koje danas veliki utjecaj na drušvo. U tom smislu ja sam istaknula da moramo naći načina da se ne samo kao država, nego i kao EU borimo protiv lažnih vijesti koje se šire putem društvenih mreža gdje se mladi danas jako tome izloženi, da se mora osigurati prikladno i sigurno okruženje za raspravu o tim temama, ne samo s učenicima nego i s roditeljima", rekla je ministrica.
 Ministrica je na novinarsko pitanje komentirala i štrajk u javnim službama.
 Rekla je da se danas održava postupak mirenja te da još ne zna njegove rezultate. Istaknula je da su u sustavu obrazovanja i znanosti u posljednje vrijeme napravljeni bitni pomaci.
 "To se odnosi ne samo na povećanje osnovice od šest posto koje vrijede za sve javne službe, nego i na bitno povećanje proračuna za obrazovanje i znanost, a posebno smo ponosni što su za sljedeću godinu osigurana sredstva za nagrađivanje napredovanja učitelja", rekla je ministrica dodajući također da programski ugovori u visokom obrazovanju znače "definitivni bijeg od uravnilovke".
 Rekla je da se redovito razgovara sa sindikatima vezanim uz obrazovanje i znanost te istaknula potrebu da se, ako dođe štrajka bez obzira bio jednosatni i cjelodnevni osigura briga za djecu pogotovo u osnovnim školama te da sve informacije budu na vrijeme dostupne.

 

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙