FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Čelnik socijaldemokrata u EP-u smatra da je vrijeme velike koalicije prošlost

ZAGREB, 26. studenoga 2018. (Hina) - Čelnik socijaldemiokrata (S&D) u Europskom parlamentu Udo Bullmann poručio je u intervjuu za grčku novinsku agenciju ANA-u kako je vrijeme velikih koalicija prošlost i ustvrdio kako je potrebna "radikalna" promjena ekonomske i ekološke politike Europske unije.

"Ono što se nazivalo, na ograničeno vrijeme, velikom koalicijom s desnim centrom je prošlost i nikada u stvarnosti nije funkcioniralo. Konzervativci, koji prihvaćaju nekog poput mađarskog premijera Orbana u svojim redovima te koji oponašaju populiste tako da, primjerice, šire laži uzrokujući histeriju oko Globalnog kompakta UN-a o migracijama, moraju se zapitati što mogu pridonijeti budućnosti Europe“, rekao je Bullmann za ANA-u uoči konferencije „Europska pred novim izazovima – uloga progresivnih snaga“ u Europskom parlamentu.

Bullmann je u razgovoru za ANA-u objavljenom u nedjelju kritizirao sadašnju ekonomsku i ekološku politiku Europske unije i pozvao "druge snage“ da podrže kandidata S&D-a Fransa Timmermansa za predsjednika Europske komisije.

„Mi, socijalisti i demokrati smo usredotočeni na našu vlastitu agendu. Želimo vidjeti radikalnu promjenu u Europi. Trenutni razvojni model uzrokuje više nejednakosti, koncentraciju moći i bogatstva u rukama nekolicine, ignorira granice našeg fragilnog planeta te ne uzima u obzir složene i međusobno povezane izazove našeg doba. Trebamo novi ekonomski i društveni model koji funkcionira za mnoge, a ne samo za nekolicinu. Prihvaćamo svaku demokratsku snagu koja nas podupire u tom cilju“, poručio je Bullmann istaknuvši kako se S&D uvijek snažno borio protiv politike rezova, koju je nazvao "kratkovidnom dogmom“.

Konferencija „Europska pred novim izazovima – uloga progresivnih snaga“ će se održati u utorak a na njoj će govoriti čelnici triju zastupničkih klubova u Europskom parlamentu, Bullman iz  S&D-a, supredsjednica kluba zastupnika Zelenih/Europskog slobodnog saveza Ska Keller i predsjednica kluba zastupnika Ujedinjenje europske ljevice i Nordijske zelene ljevice (GUE/NGL) Gabi Zimmer.

Također će sudjelovati predstavnici grčke Syrize (GUE/NGL), francuske stranke Generation. s (S&D), irskog i sjevernoirskog Sinn Feina (GUE/NGL), belgijskog Ecolo-a (Zeleni/EFA) te poljskog RAZEM-a.

Organizator konferencije je parlamentarna skupina „Progressive caucus“, u kojoj sudjeluju europarlamentarci iz triju navedenih zastupničkih klubova, a kao jedan od svojih ciljeva taj savez navodi približavanje "progresivnih saveznika u Europskom parlamentu i diljem Europe“.

„Cilj je skupine Progressive caucus ojačati progresivne glasove u Europskom parlamentu. Mi, progresivni zastupnici Europskog parlamenta, koji dolazimo iz različitih zemalja i političkih pozadina, smo uvjereni da je vrijeme za promjenu neoliberalne, neodržive i nepravedne Europe na europskoj i nacionalnoj razini te za izgradnju novog europskog projekta utemeljenog na solidarnosti, suradnji i ekologiji“, navodi se na službenoj stranici skupine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙