FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sljedeći tjedan u Europskoj uniji

BRUXELLES, 3. lipnja 2018. (Hina) - Sljedeći tjedan ministri unutarnjih poslova zemalja članica raspravljat će o reformi zajedničkog sustava azila oko čega se u Europskoj uniji već dugo lome koplja, a odluka se još ne nazire.

U ponedjeljak i utorak u Luxembourgu se održava sastanak Vijeća za pravosuđe i unutarnje poslove. Sastanak ministara pravosuđa je ponedjeljak, a ministara unutarnjih poslova u utorak.

Ministri unutarnjih poslova u utorak će raspravljati o kompromisnom prijedlogu bugarskog predsjedništva o reformi zajedničkog sustava azila, kojim se nastoji uspostaviti ravnoteža između solidarnosti i odgovornosti zemalja članica po pitanju raspodjele kvota tražitelja azila. Dio zemalja članica, poput Mađarske i Poljske, ne želi prihvititi nikakve kvote pri raspodjeli kvota tražitelja azila kako bi se olakšao teret zemljama članicama koje se nalaze na vanjskim rubovima Unije u kojima migranti prvi put stupaju na tlo Unije.

Nije predviđeno nikakvo donošenje odluka jer će ministri čekati politike smjernice čelnika zemalja članica koji će se okupiti na summitu krajem lipnja.

Na marginama sastanka Vijeća u ponedjeljak popodne predviđen je i bilateralni susret hrvatskog ministra unutarnjih poslova Davora Božinovića i povjerenika za unutarnje poslove Dimitrisa Avramopoulosa.

Ministri će tijekom radnog ručka razgovorati o stanju na meditarnskim migrantskim rutama, a na dnevnom redu su sigurnosna pitanja i suradnja u borbi protiv terorizma.

U ponedjeljak popodne predviđen je i zajednički sastanak ministara pravosuđa i ministara unutarnjih poslova kako bi raspravljali o prijedlogu novih pravila koja bi policiji i pravosudnim tijelima omogućila da lakše i brže pribave elektroničke dokaze poput poruka e-pošte ili dokumenata pohranjenih u oblaku koji su im potrebni za istragu, kazneni progon i osuđivanje zločinaca i terorista.

U četvrtak se u Luxembourgu sastaju ministri prometa zemalja članica EU-a, a u petak ministri zaduženi za telekomunikacije.

U srijedu će Europska komisija u Bruxellesu održati zajednički sastanak s austrijskom vladom, koja će od 1. srpnja predsjedavati Vijećem EU-a.

Europski parlament sljedeći tjedan radi u odborima u Bruxellesu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙