FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sljedeći tjedan u Europskoj uniji

BRUXELLES, 13. svibnja 2018. (Hina) - Sljedeći tjedan u Sofiji će se održati summit EU-zapadni Balkan, prvi takav susret nakon 15 godina, a uoči toga susreta čelnici EU-a će razgovorati o tome kako reagirati na američko povlačenje iz nukleanog sporazuma s Iranom kao i na odluku Washingtona da zasad samo privremeno odobri izuzeće za EU od carina na uvoz čelika i aluminija.

Prvi put nakon summita 2003. godine u Solunu, u četvrtak će se u Sofiji okupiti čelnici EU-a i šest zemalja jugoistočne Europe - Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Kosova, Makedonije, Srbije i Albanije.

Prema najavama iz EU-a, cilj summita je "ubrizgati novu energiju" u odnosima između EU-a i zapadnog Balkana. Očekuje se da će biti potvrđena europska perspektiva tih zemalja, iako se pažljivo izbjegavaju izrazi proširenje ili pristupanje. 

Središnja tema summita je "povezivanje" između zemalja regije kao i između regije i EU-a. Riječ je o infrastrukturnom i digitalnom povezivanju, razmjeni u području obrazovanja i kulture. Očekuje se da će se sudionici obvezati na tješnju suradnju po pitanju zajedničkih izazova pppuot sigurnosti, migracija, dobrosusjedskih odnosa i geopolitičke situacije.

Iako je predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker u nekoliko navrata upozorio da se tim zemljama treba dati jasna europska perspektiva ako se želi izbjeći ponavljanje ratnih sukoba iz 1990-tih, u EU nema previše apetita za proširenjem u dogledno vrijeme. 

Već same pripreme za summit obilježene su prijetnjama Španjolske da neće sudjelovati zbog toga što je summit pozvano i Kosovo, najmlađe europske države koju osim Španjolske ne priznaju još četiri članice EU-a - Cipar, Grčka, Rumunjska i Slovačka.

Kako bi omekšali poziciju Španjolske, organizitori summita odlučili su neće biti isticanja zastava, u dokumentima se ne spominju "čelnici država ili vlada", nego "lideri", a svako spominjanje Kosova u dokumentima bit će praćeno fusnotom da "se ne time prejudicira pozicija EU-a" oko njegova statusa. Unatoč tome čini se da španjolski premijer Mariano Rajoy neće biti u četvrtak na summitu, ali će biti na radnoj večeri 28-orice u srijedu navečer.

Ako bi se sudilo po mogućem ishodu, puno važniji od samog summita mogao bi biti susret koji će se održati na margini toga skupa - bilateralni susret između grčkog i makedonskog premijera Aleksisa Ciprasa i Zorana Zaeva.

Taj susret je najavio Matthew Nimitz, posrednik UN-a u rješavanju spora oko ustavnog imena Republike Makedonije, kojemu se od osamostaljenja te zemlje protiv Grčka i koja blokira Makedoniju u njezinim aspiracijama prema EU-u i NATO-u.

Nimitz je u subotu u mjestu Sunion pored Atene šest sati razgovorao s ministrim vanjskih poslova dviju zemalja Nikosom Kociasom i Nikolom Dimitrovim.

Grčka strana u posljednje vrijeme stalno ističe da bi organiziranje susreta čelnika dviju zemalja mogao biti znak velikog napretka u pregovorima oko imena Makedonije, koji su intenzivirani od početka ove godine. 

Uoči summita EU-zapadni Balkan, u srijedu navečer na radnoj večeri okupit će se čelnici 28 zemalja članica EU-a. Prvobitno je bilo planirano da se na toj večeri razgovora o digitalnim pitanjima od inovacija do oporezivanja internetskih tvrtki, kibernetičke sigurnosti i zaštite podataka. No, digitalne teme sasvim sigurno past će u drugi plan zbog aktualnog razvoja događaja - američkog povlačenje iz nuklearnog sporazuma s Iranom i amiričkog odbijanja da Europskoj uniji odobri trajno izuzeće od carina na čelik i alumunij.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk najavio je da će EU imati "jedinstven pristup" prema odlukama američkog predsjednika Donalda Trumpa u vezi s ta dva pitanja.

EU je objavio da će i nakon američkog povlačenja nastaviti provoditi nuklearni sporazum s Iranom i pozvao Teheran da učini isto.

Nakon iranskog nuklearnog pitanja, čelnici EU razgovarat će o svojoj poziciji u vezi s američkim uvođenjem carina na čelik i aluminij.

Predsjednik Trump je produljio izuzeće od carina za Europsku uniju samo do 1. lipnja, a trajno izuzeće uvjetuje ograničenjem europskog izvoza u Sjedinjene Države.

Visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini, koja će sudjelovati na sastancima u Sofiji, u utorak će u Bruxellesu sastatati s ministrima vanjskih poslova Velike Britanije, Njemačke i Francuke te na zasebnom sastanku s iranskim ministrom vanjskih poslova Mohamedom Džavadom Zarifom.

U ponedjeljak se u Bruxellesu sastaje Vijeće za opće poslove koje čine ministri za europske poslove zemalja članica. Na dnevnom redu toga sastanka bit će prva rasprava među zemljama članicama o prijedlogu Europske komisije Višegodišnjeg proračunskog okvira za razdoblje 2021-2027. godine, zatim pripreme za summit 28.i 29. lipnja te stanje s vladavinom prava u Poljskoj.

Nakon toga, ministri 27 zemalja članica, bez britnskog ministra, razgovorat će o stanju pregovora o izlasku Velike Britanije iz EU-a.

U utorak će hrvatska ministrica regionalnog razvoja i fondova EU-a Gabrijela Žalac sudjelovati na sastanku Odbora regija posvećenog kohezijskoj politici EU-a nakon 2020. godine.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙