FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U borbi protiv euroskepticizma EU udvostručuje izdvajanja za Erasmus programe

BRUXELLES, 30. svibnja 2018. (Hina/Reuters) - Europska komisija predložila je u srijedu da se udvostruči financiranje programa studentske razmjene Erasmus, u nadi da će tako uključiti još više mladih u ove popularne programe koji imaju za cilj promicati europski identitet.

Taj prijedlog je prije svega usmjeren na borbu protiv rastućeg nacionalizma i euroskepticizma koji je doveo do glasanja u Velikoj Britaniji o napuštanju Unije te do političkih problema u Italiji, zemlji u kojoj je raširena potpora Europskoj uniji počela uzmicati pred rastućim neraspoloženjem prema EU.

"Jačanje europskog identiteta i sudjelovanje mladih ljudi u demokratskim procesima od iznimne je važnosti za europsku budućnost", navela je Komisija u prijedlogu prema kojemu bi proračun od 2021-2027 iznosio 30 milijardi eura, što je znatno više nego dosadašnjih 14,7 milijardi eura koliko je izdvajano u postojećem sedmogodišnjem razdoblju.  

"Svaki euro koji uložimo u Erasmus je ulaganje u našu budućnost", kazao je potpredsjednik Komisije Jyrki Katainen o programu prema kojemu studenti mogu provesti godinu studiranja u drugoj zemlji članici EU. 

"To je u samoj biti Europe bez granica", istaknuo je Katainen.

Prijedlog, kojega trebaju odobriti zemlje članice, utrostručit će broj korisnika programa na 12 milijuna u sljedećem sedmogodišnjem razdoblju i proširit će se na mlade radnike, srednjoškolce, pripravnike i sportske trenere.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙