FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Premijer Luksemburga u raspravi o EU-u: nacionalne države u globaliziranom svijetu ne mogu same

STRASBOURG, 30. svibnja 2018. (Hina) – Europska unija mora biti brana od diktature i barbarstva, a u globaliziranom svijetu nacionalne države ne mogu se same nositi sa svjetskim izazovima, poručio je u srijedu premijer Luksemburga Xavier Bettel u raspravi o budućnosti EU-a u Europskom parlamentu u Strasbourgu. 

Europski parlament je od ove godine uveo praksu rasprave o budućnosti europskog saveza s premijerima njegovih članica, a dosad su u Strasbourgu govorili premijer Irske, Portugala, Belgije, Francuske i Hrvatske. 

Bettel je premijer Luksemburga, zemlje sa 600 tisuća stanovnika u središtu Europe koja je u europskim integracijama od njezinih početaka, od 2013. godine, kad je na tom mjestu naslijedio današnjeg predsjednika Europske komisije Jean-Claudea Junckera koji je također sudjelovao u raspravi. 

Čelnik Luksemburga naglasio je kako „mir nikada nije banalna stvar” i da je imao sreću biti dio generacije koja nije doživjela veliki rat, za što ogromnu zaslugu ima Europska unija. 

„Kao što nam je pad Berlinskog zida omogućio da prihvatimo nacije od kojih smo umjetno bili odvojeni, tako su i val izbjeglica i Brexit krize koje su EU-u dale novi elan”, istaknuo je Bettel. 

Događaji poput Arapskog proljeća, ratova u Siriji i Libiji, migrantske krize ili teške situacije u Africi „predstavljaju prekretnicu koja zahtijeva jačanje EU-a”, ustvrdio je premijer, poručivši kako Europi treba više jedinstva kako bi mogla zaštititi svoje građane i kako se moraju „donijeti odluke koje se nameću”. 

Bettel smatra kako je jedan od najvećih izazova EU-a činjenica da se prednosti koji proistječu iz članstva uzimaju zdravo za gotovo te da postoje problemi koje nacionalne države ne mogu riješiti samostalno, poput globalnih izazova klimatskih promjena, borbe za zaustavljanje širenja oružja za masovno uništenje ili migracija. 

„Upravo je EU ta koja više nego drugi čuva suverenost u globaliziranom svijetu”, tvrdi Luksemburžanin i dodaje kako „Europa mora biti brana od diktature i barbarstva” .

Pozvao je na daljnje produbljivanje europske monetarne i financijske unije, na pošteno oporezivanje digitalnih korporacija, pozdravio je jačanje proračuna za Erasmus+ , programa u kojem je i sam sudjelovao, te je istaknuo potrebu snažnije zaštite vanjskih granica Europe koja je garancija slobode kretanja u schengenskom prostoru, kao i brže provedbe stalne strukturirane suradnje na pitanju obrane. 

Predsjednik Komisije Juncker je u osvrtu na govor svog sunarodnjaka podsjetio da su za godinu dana izbori za novi saziv Parlamenta i naglasio kako se čini da je zbog toga došao trenutak da se svi jasno deklariraju oko daljnjeg produbljivanja europske integracije za koju je Bettel rekao da ju podržava. 

Juncker se složio oko oporezivanja digitalnih tvrtki, ustvrdivši kako nije primjereno da veliki giganti plaćaju 8, a mala poduzeća 30 posto poreza. Najavio je i da se zalaže da se oko vanjskopolitičkih odluka u Europskom vijeću glasa kvalificiranom većinom, jer je u trenutnom sustavu u kojem se odluke donose apsolutnim konsenzusom „Europa blokirana i onda ispada smiješna”. 

Iduću premijer koji će gostovati na raspravi o budućnosti Europe bit će poljski čelnik Mateusz Morawiecki. 


 

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙