FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sljedeći tjedan u Europskoj uniji

BRUXELLES, 7. siječnja 2018. (Hina) - Sljedeći tjedan Europska komisija odlazi u Sofiju na obilježavanje početka bugarskog predsjedanja Vijećem EU-a, u Bruxellesu se održava konferencija o budućem Višegodišnjem financijskom okviru, a slovenski predsjednik Borut Pahor dolazi u prvi službeni posjet u drugom mandatu.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker i svi članovi njegove Komisije odlaze u četvrtak u dvodnevni posjet Sofiji. Riječ je o tradicionalnom posjetu Europske komisije vladi zemlje članice koja preuzima rotirajuće predsjedništvo EU-a.

Bugarska je 1. siječnja od Estonije preuzela šestomjesečno predsjedništvo.

U ponedjeljak i utorak u Bruxellesu se održava konferencija na kojoj će se razgovarati o Višegodišnjem financijskom okviru (VFO) Europske unije za razdoblje nakon 2020. Na konferenciji će, između  ostalih, govoriti predsjednik Komisije Jean-Claude Juncker, povjerenik za proračun Guenther Oettinger, njemački ministar vanjskih poslova Sigmar Gabriel, šef euroskupine Mario Centeno.

Komisija bi svoj prijedlog VFO-a za razdoblje nakon 2020. trebala objaviti u prvoj polovici ove godine, a pregovori o tom ključnom dokumentu počet će u drugoj polovici godine. Izlazak Velike Britanije iz EU-a znači manje sredstava u europskom proračunu uz veće potrebe za financiranjem u područjima koja ranije nisu bila prioritetna poput migracija i vanjske sigurnosti.

Očekuje se da će Komisija u nacrtu VFO-a predložiti reformu financiranja europskog proračuna, uključujući i reformu kohezijske politike, iz koje se financiraju slabije razvijene članice, kako bi ona bila učinkovitija. Neke od ideja koje su spominju jesu i povećanje sufinanciranja projekata iz nacionalnih izvora radi  boljeg prilagođavanja stanju različitih država i regija te radi povećanja njihove odgovornosti. Također se postavlja pitanja treba li financiranje u okviru kohezijske politike biti dostupno razvijenijim državama i regijama, što je sada slučaj.

U ponedjeljak u Bruxelles dolazi slovenski predsjednik Borut Pahor, u prvi službeni posjet u svom drugom mandatu. U ponedjeljak u Bruxellesu sastat će se s predsjednicima Europske komisije i Europskog vijeća Jean-Claudom Junckerom i Donaldom Tuskom, a u utorak s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom.

Prema najavama iz Slovenije Pahor će u razgovorima s čelnicima europskih institucija tražiti aktivniju ulogu EU-a u naporima na provedbi arbitražne presude o granici s Hrvatskom.
 

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙