FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZOI 2018: Još šest dana do početka ZOI u Pjongčangu

ZAGREB, 3. veljače  2018. (Hina) - Do početka XXIII. Zimskih igara, koje će se od 9. do 25. veljače održati u južnokorejskom Pjongčangu  preostalo je još šest dana.
 

Hrvatski olimpijski odbor odlučio je da boje naše zemlje na sedmim ZOI od samostalnosti brani 20 sportaša u četiri sporta: alpskom i nordijskom skijanju, bobu i sanjkanju.

To je za devet sportaša i sport više nego prije četiri godine u ruskom Sočiju u kojem je nastupilo 11 sportaša u tri 3 sporta.

Na prvim ZOI za samostalnu Hrvatsku 1992. godine u Albertvilleu nastupilo je četvoro hrvatskih sportaša.

 

PREGLED NASTUPA HRVATSKIH SPORTAŠA NA ZIMSKIM OLIMPIJSKIM IGRAMA

Prvi i jedini nastup hrvatskih skijaša na prijeratnim zimskim olimpijskim igrama bio je nastup na Prvim zimskim olimpijskim igrama 1924. godine u francuskom gradiću Chamonixu i u sastavu tadašnje jugoslavenske olimpijske delegacije. Od četvorice skijaša natjecatelja i jedne rezerve, Dušan Zinaja i Miroslav Pandaković bili su iz Hrvatske i nastupili su u trčanju na 18 i 50 km. U trčanju na 18 km Pandaković je odustao zbog loma skija, a Zinaja je završio utrku kao 36. Zahtjevnu utrku na 50 km Pandaković nije završio no, Dušan Zinaja je tu utrku u teškim snježnim uvjetima ipak sportski dovršio prošavši ciljnu crtu četiri sata nakon prestanka rada sudačkog žirija.

 

NASTUPI NA ZOI POSLIJE II. SVJETSKOG RATA

Nakon II. svjetskog rada prvi hrvatski olimpijac odnosno olimpijka, pojavila se u jugoslavenskoj olimpijskoj reprezentaciji na VI. ZOI 1952. godine održanima u Oslu u Norveškoj. U utrci na 10 km Nada Birko-Kustec je zauzela 14. mjesto. Na sljedećim, VII. ZOI u Cortini d'Ampezzo 1956. uz Nadu Briko-Kustec nastupila je i Blaženka Vodelnić. U utrci na 10 km one su se plasirale na 35. i 36. mjesto. Nastupile su i u štafetnoj utrci na 3x5 km. Na IX. ZOI u Innsbrucku 1964. u hokejaškoj reprezentaciju Jugoslavije nastupili su hrvatski športaši Ivan Ratej, Miran Krmelj i Boris Renaud. Na sljedećim, X. ZOI u Grenobleu 1968. godine, hokejaška reprezentacija je postigla svoj najveći uspjeh. Osvojila je prvo mjesto u B grupi, a deveto u ukupnom poretku. U njoj su nastupili Ivo Ratej i Boris Renaud. U Sapporou 1972., na XI. ZOI ponovno su nastupila ova dva igrača. Na sljedećim, XII. ZOI 1976. u Innsbrucku nastupio je hokejaš Miroslav Gojanović. U Sarajevu 1984. na XIV Zimskim olimpijskim igrana nastupilo je najviše hrvatskih olimpijaca u dresu jugoslavenske reprezentacije: Franjo Jakovac je nastupio u biatlonu 4x7km, Miljan Begović i Sanda Dubravčić u umjetničkom klizanju, a Nenad Žvanut i Dubravka Vukušić u brzom klizanju. Najbolji plasman postigla je Sanda Dubravčić, koja se plasirala na deseto mjesto. U posljednjem nastupu u jugoslavenskoj reprezentaciji na ZOI u Calgaryu 1988. godine nastupila je Željka Čizmešija u umjetničkom klizanju.

 

 

 

 

 

 

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙