FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sljedeći tjedan u Europskoj uniji

BRUXELLES, 1. listopada 2017. (Hina) - Sljedeći tjedan u Strasbourgu se održava sjednica Europskog parlamenta, a Europska komisije objavljuje svoje odluke o pokretanju postupaka protiv zemalja članica zbog povrede europskih propisa.

 Europski zastupnici će u utorak raspravljati, a u srijedu glasovati o rezoluciji u kojoj će iznijeti svoje stajalište o dosadašnjim pregovorima o razdruživanju od Velike Britanije. Ta rezolucija će biti doprinos Europskog parlamenta za summit čelnika EU-a 19. i 20. listopada, koji će ocijeniti dosadašnji napredak u pregovorima o Brexitu. 
 Parlamentarci će u utorak raspravljati s predsjednikom Europske komisije Jean-Claude Junckerom i glavnim pregovaračem za Brexit, Michelom Barnierom, o napretku koji je postignut u prva četiri kruga pregovora s britanskom vladom o uvjetima i odredbama povlačenja Ujedinjene Kraljevine iz Europske unije.
 Zastupnici bi u četvrtak trebali dati zeleno svjetlo za uspostavu Ureda europskog javnog tužitelja kako bi ojačali borbu protiv prijevara i zlouporabe europskih fondova i zaštitili novac poreznih obveznika.
 Budući da o tome nije postignut konsenzus svih zemalja članica, Ured europskog javnog tužitelja uspostavit će se u okviru poboljšane suradnje među 20 država članica:  Austrija, Belgija, Bugarska, Hrvatska, Cipar, Češka, Estonija, Njemačka, Grčka, Italija, Finska, Francuska, Latvija, Litva, Luksemburg, Portugal, Rumunjska, Slovenija, Slovačka i Španjolska. Ostale države članice mogu se pridružiti u bilo kojem trenutku.
 Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) bit će zadužen za istragu, kazneni progon i pokretanje sudskih postupaka protiv počinitelja kaznenih djela protiv financijskih interesa Unije. Trenutno samo nacionalne vlasti mogu istražiti i kažnjavati prijevare protiv interesa Europske unije, ali njihova nadležnost ostaje unutar granica države.
 Sjedište središnjeg ureda EPPO-a bit će u Luksemburgu, no svaka država članica imenovat će najmanje jednog delegiranog državnog odvjetnika.
 U utorak će zastupnici raspravljati o brojnim otkazivanjma letova irskog niskobudžetnog zračnog prijevoznika Rynair.
 Budući da Ryanair otkazuje sve više letova, i time narušava planove putovanja mnogih putnika, zastupnici u Europskom parlamentu uputit će pitanje Europskoj komisiji kako najbolje očuvati prava putnika u takvim slučajevima. 
 U srijedu ujutro zastupnici će raspravljati o pripremama za summit čelnika EU-a 19. i 20. listopada, na kojem će glavne teme biti Brexit, migracije i zajedničke politike azila, obrana i odnosi između EU-a i Turske.
 Zastupnici će također glasovati o modernizaciji pravila za sigurnost putničkih brodova.
 U srijedu će Komisija objaviti odluke o postupcima protiv država članica zbog kršenja europskih propisa. Komisija, kao čuvar europskih ugovora, jednom mjesečno objavljuje paket odluka u okviru postupka za kršenje propisa. Odluke Komisije kreću se u rasponu od službene opomene do tužbe Sudu EU-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙