FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

I EU i V. Britanija postavljaju uvjete za napredak u pregovorima o razdruživanju

BRUXELLES, 25. rujna 2017. (Hina) - Europska unija u ponedjeljak je istaknula kao uvjet za moguće pregovore o tranzicijskom razdoblju nakon Brexita prethodni dogovor oko tri ključna pitanja razdruživanja Velike Britanije i EU-a, dok Velika Britanija uvjetuje ispunjavanje svojih financijskih obveza dogovorom o budućim bliskim odnosima s EU-om.

"Razgovori o eventulanom tranzicijskom razdoblju mogu se dogoditi samo ako prethodno postignemo dogovor o ključnim pitanjima razdruživanja", rekao je glavni europski pregovarač Michel Barnier prije početka četvrtog kruga pregovora o Brexitu, koji se od ponedjeljka do četvrtka vodi u Bruxellesu.

EU je kao preduvjet za početak pregovora o budućim odnosima s Velikom Britanijom postavila tri teme koje se na zadovoljavajući način moraju riješiti -  pitanje prava europskih državljana u Velikoj Britaniji i Britanaca u EU, granicu Britanije s Irskom, članicom EU-a te pitanje ispunjenja financijskih obveza Velike Britanije prema proračunu EU-a.

Britanska premijerka Theresa May prošli je tjedan u svom govoru u Firenci predložila tranzicijsko razdoblje od dvije godine nakon izlaska Velike Britanije iz EU-a u ožujku 2019. godine, kako bi se dalo vremena britanskom gospodarstvu da se pripremi na nove okolnosti.

Barnier je upozorio da to prijelazno razdoblje traži Velika Britanija, a ne EU-a, koja tek mora vidjeti je li to u njezinu interesu. "Ako je ideja da tijekom toga razdoblja Velika Britanija ima pristup jedinstvenom europskom tržištu, onda je jasno da se u tom slučaju moraju poštovati svi europski propisi, uvjeti i nadzor", rekao je Barnier.

S druge strane, britanski pregovorač David Davis je rekao da treba povezati ispunjenje britanskih financijskih obveza s dogovorom o uspostavi budućih tijesnih ekonomskih odnosa.

"Velika Britanija će poštovati svoje obveze koje je preuzela kao članica, ali je jasno da postizanje dogovora o tom pitanju može biti moguće samo u kontekstu dogovora o dubokom i specijalnom partneststvu s EU-om", rekao je Davis.

Barnier je rekao da od britanskih pregovorača očekuje da prijedloge koje je u svom govoru iznijela premijerka May pretoče u svoje pregovoračke pozicije.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙