FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sljedeći tjedan u Europskoj uniji

BRUXELLES, 24. rujna 2017. (Hina) - Sljedeći tjedan u Tallinnu se održava neformalni summit EU-a, Zagreb predstavlja svoju kandidaturu za sjedište Europske agencije za lijekove (EMA), a Komisija bi do kraja tjedna trebala objaviti ocjenu svih dosad prispjelih kandidatura za sjedište EMA-e.

Estonsko predsjedništvo EU-a u Tallinnu organizira u petak 29. rujna digitalni summit EU-a. Čelnici zemalja članica, među njima i hrvatski premijer Andrej Plenković, razgovorat će o tome kako na najbolji način iskoristiti digitalizaciju gospodarstva i društva.

Na summitu će se pokati odgovoriti na niz pitanja koje sa sobom donosi digitalna revolucija - kako od EU-a napraviti najbolju platformu za digitalnu ekonomiju, kako osigurati visoko  kvalificiranu radnu snagu dobiti digitalno pismene građane, zatim kako kroz kibernetičku sigurnost ojačati povjerenje u otvoreni internet i društvo te kako uvesti vlade i javni sektor u digitalno doba?

Čelnici zemalja članica okupit će se već u četvrtak navečer na neformalnoj večeri, a rad će nastaviti u petak. Summit će biti prigoda za niz tema od Brexita do budućnosti EU-a u formatu 27 članica.  

U srijedu će u Bruxellesu, ministar zdravstva Milan Kujundžić i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić predstaviti adute koje Zagreb može ponuditi u utrci za dobivanje sjedišta Europske agencije za lijekove, koja se iz Londona treba preseliti na kontinent nakon što Velika Britanija iziđe iz EU-a.

Za udomljavanje Europske agencije za lijekove (EMA) pristiglo je 19 ponuda, među kojima i ona Grada Zagreba.

Za smještanje Europske agencije za lijekove ponude su dali Amsterdam, Atena, Barcelona, Bonn, Bratislava, Bruxelles, Bukurešt, Kopenhagen, Dublin, Helsinki, Lille, Milan, Porto, Sofija, Stockholm, Malta, Beč, Varšava i Zagreb.

EMA je nadležna za odobravanje i praćenje lijekova u EU-u, odnosno za odobravanje stavljanja lijekova na tržište. Ima oko 900 zaposlenika i najveća je agencija izvan bruxelleskog sjedišta EU-a.

Komisija će do kraja rujna ocijeniti pristigle prijave, a onda će o tome raspravljati države članice na različitim razinama, između ostaloga i na najvišoj razini na summitu u listopadu.

Konačni odabir lokacije trebao bi se obaviti na sastanku Vijeća za opće poslove u studenome.

Ponude će biti ocijenjene na temelju šest kriterija oko kojih se složilo 27 članica. Budući domaćin mora jamčiti da će agencije biti operativne u trenutku izlaska Velike Britanije iz EU-a i osigurati kontinuitet poslovanja. Pored toga buduće sjedište mora biti prometno dobro povezano, mora nuditi višejezične škole za djecu zaposlenika agencija i pristup tržištu rada i zdravstvenoj zaštiti za njihove obitelji.

U ponedjeljak u Bruxellesu počinje četvrti krug pregovora o Brexitu, koji će trajati do četvrtka. U vezi s tim sastaje se i Vijeće za opće poslove u formatu 27 država članica kako bi razmotrilo dosadašnji tijek pregovora.

Europska komisija će u srijedu objaviti nove prijedloge u području migracijske politike. Europski parlament sljedeći tjedan radi u odborima u svom bruxellskom sjedištu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙